​Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe omologul său american, Joe Biden, că are mâinile pătate de sânge din cauza susţinerii atacurilor aeriene ale Israelului în Fâşia Gaza, relatează AFP și Barrons, potrivit News.ro.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Scrieţi istoria cu mâinile însângerate”, îl acuză Erdogan pe președintele american, reproşând de asemenea administraţiei de la Casa Albă noile vânzări de armament către Israel „care comite atacuri disproporţionate împotriva Fâşiei Gaza”, potrivit acestuia.

„Teritoriile palestiniene sunt victima persecuţiei, suferinţelor şi sângele curge acolo la fel ca în alte regiuni care şi-au pierdut pacea odată cu sfârşitul Imperiului Otoman. Iar dumneavoastră susţineţi acest lucru”, l-a interpelat luni Erdogan pe omologul său american.

Recep Tayyip Erdogan a atacat violent şi Israelul.

„Aceştia sunt nişte criminali până într-acolo încât ucid copii în vârstă de cinci sau zece ani. Ei sug sânge pentru a-şi potoli setea”, acuză şeful statului turc.

Şeful statului turc a denunțat de asemenea Austria din cauză că a ridicat vineri steagul israelian la clădiri oficiale, în semn de „solidaritate” cu statul evreu.

„Statul austriac probabil că încearcă să-i facă pe musulmani să plătească factura genocidului pe care l-a comis împotriva evreilor”, a declarat Erdogan.

Actualele confruntări armate au izbucnit la 10 mai, în urma unui baraj de proiectile ale mişcării palestiniene Hamas împotriva Israelului, după ce sute de manifestanţii palestinieni au fost răniţi în ciocniri cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat.

La originea manifestaţiilor s-a aflat ameninţarea evacuării unor familii palestiniene în favoarea unor colonişti israeloieni.

De la începutul conflictului, 200 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, inclusiv 59 de copii, și peste 1.300 de persoane au fost rănite.

De partea israeliană, zece persoane au fost ucise, inclusiv un copil, iar alte 294 de persoane au fost rănite în tiruri de proiectile şi rachete din Fâşia Gaza.

REFERINȚĂ: