Parlamentul European a votat în favoarea ridicării imunității lui Carles Puigdemont și a altor doi separatiști catalani membri ai legislativului de la Bruxelles, anunță Euronews.

Carles PuigdemontFoto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Votul deschide calea ca Spania să inițieze procedurile juridice pentru extrădarea lor, aceștia fiind puși sub acuzare la Madrid pentru referendumul ilegal din 2017 care a urmărit obținerea independenței Cataloniei.

Este așteptat ca autoritățile spaniole să reactiveze un Mandat de Arestare European pentru reținerea celor trei și extrădarea lor în vederea judecării.

Puigdemont este acuzat de sedițiune și deturnare de fonduri. Acuzații similare au fost formulate și împotriva celorlalți doi separatiști Antoni Comín și Clara Ponsatí.

Extrădarea va avea însă nevoie de un aviz pozitiv din partea justiției Belgiene. Spania a sesizat deja Curtea Europeană de Justiție asupra cazului.

Rezultatul votului a fost anunțat marți dimineața după un vot secret al europarlamentarilor de luni seara.

Aceștia au adoptat o dispensă pentru a-i lăsa pe cei trei fără protecția specială după ce Comitetul pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European a concluzionat că europarlamentarii catalani nu ar trebui să beneficieze de imunitate întrucât faptele de care sunt acuzați au avut loc înainte ca aceștia să fie aleși în legislativul UE.

Cele trei mari partide politice din Parlamentul European (Partidul Popular European, Partidului Socialiștilor Europeni și Renew Europe), care au la un loc mai mult de jumătate din europarlamentarii de la Bruxelles, s-au opus de mult timp protecției oferite politicienilor catalani în pofida diferențelor ideologice și de altă natură.

Acuzațiile aduse lui Puigdemont în Spania sunt legate de referendumul de independență din 2017 și de declararea unilaterală a independenței Cataloniei, pe care acesta a anunțat-o în calitate de lider al regiunii.

Nouă lideri și activiști separatiști catalani au fost deja condamnați pentru sedițiune și la pedepse cu închisoarea între 9 și 13 ani.

Puigdemont, Comín și Ponsatí trebuiau să fie judecați în cadrul aceluiași proces însă fuga lor din țară a făcut imposibil acest lucru după ce justiția belgiană a suspendat extrădarea lor.

Pe același subiect: