Carles Puigdemont, promotorul independenței regiunii Catalonia în timpul tentativei de secesiune din 2017, a anunțat despărțirea de fostul său partid, pe fondul diferențelor strategice din sânul mișcării separatiste, potrivit La Libre.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe contul său de Twitter, liderul separatist, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală în Spania, și-a anunțat "decizia de a-i returna carnetul de partid" PDeCAT. Alți lideri importanţi ai acestei formaţiuni politice au urmat exemplul lui Puigdemont.

Această ruptură are loc după multe tensiuni între domnul Puigdemont și o parte a conducerii acestui partid, în dezacord cu strategia sa de confruntare permanentă cu guvernul spaniol și înclinația sa către stânga, în timp ce această formațiune este, istoric, de centru-dreapta.

Născut în 2016, PDeCAT este moștenitorul Convergenţei Democratice din Catalonia (CDC), principalul partid naționalist catalan timp de decenii, căruia Puigdemont i s-a alăturat la începutul anilor '80.

Carles Puigdemont a încercat în 2018 să formeze un alt partid, La Crida, cu scopul de a reuni fără succes toate franjele independentismului catalan.

În iulie, a format un alt partid numit Împreună pentru Catalonia (Juntos por Cataluña), nume folosit în ultimii ani de PDeCAT în timpul alegerilor, fapt care a provocat o confruntare juridică între partid și fostul președinte regional catalan.

Diviziunile din sânul mișcării separatiste catalane, fără o strategie clară de la încercarea de secesiune din 2017, vor conduce la convocarea unor alegeri regionale anticipate în Catalonia, a căror dată nu a fost încă stabilită din cauza pandemiei coronavirusului, citează Rador.