Europarlamentarii susțin criterii comune la nivel UE pentru un turism sigur, inclusiv introducerea unui certificat de vaccinare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 25 februarie 2021, 19:22 Actualitate | MEET Your MEP


Turism in pandemie
Foto: Csaba Peterdi / Alamy / Alamy / Profimedia
Un proiect de rezoluție privind stabilirea unei strategii la nivelul Uniunii Europene pentru un turism sustenabil, care să cuprindă criterii comune, inclusiv introducerea unui certificat unic de vaccinare, a fost adoptat joi de Comisia pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European.

Documentul, adoptat de Comisia TRAN cu 47 de voturi "pentru" și 2 "împotrivă", îndeamnă statele membre UE să includă sectoarele de turism și călătorii în planurile lor de redresare și să ia în considerare reducerea temporară a TVA pentru aceste servicii.

Proiectul de rezoluție propune de asemenea introducerea unui certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la cerințele privind efectuarea de teste PCR și carantină.

Turism „sigur și curat”

Textul rezoluției afirmă că pandemia de Covid-19 i-a determinat pe călători să se orienteze spre un turism „sigur și curat”, care să fie mai sustenabil. În document, eurodeputații cer statelor membre să implementeze pe deplin și fără întârziere criterii comune pentru călătorii în siguranță, prin aplicarea unui protocol care să prevadă testarea înainte de plecare și impunerea carantinei doar ca ultimă soluție.

Eurodeputații vor de asemenea un certificat comun de vaccinare, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR și măsurile de carantină, odată ce vor exista suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul, sau recunoașterea reciprocă a procedurilor de vaccinare.

Ei subliniază totodată importanța utilizării Formularului de localizare a pasagerilor (EU Passenger Locator Form), precum și dezvoltarea de aplicații - voluntare, interoperabile și cu date anonimizate - de urmărire și avertizare.

Proiectul de rezoluţie îndeamnă de asemenea Comisia Europeană să introducă un așa-numit sigiliu UE de certificare a igienei, care ar putea certifica standarde minime de prevenție şi control împotriva Covid-19 şi care ar putea ajuta la restabilirea încrederii consumatorilor în sectoarele turismului și călătoriilor.

Europarlamentarii au salutat şi lansarea portalului „Re-open EU” şi îndeamnă țările UE să trimită Comisiei Europene informaţii clare privind introducerea sau ridicarea de viitoare restricţii asupra libertăţii de mişcare.

O agenție europeană pentru turism

Eurodeputații susțin totodată necesitatea de a privi dincolo de pandemie și de a înlocui strategia din 2010 asupra turismului în UE pentru a menține poziția Europei ca destinaţie de vârf. Astfel, textul rezoluţiei cere în final Comisiei Europene să înființeze o Agenție Europeană pentru Turism.

„Cu vara ce se apropie, vrem să evităm greșelile trecute și să introducem măsuri uniforme de călătorie, precum un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare și un sigiliu sanitar european. Turismul este unul dintre sectoarele lovite cel mai dur de această pandemie. Are nevoie să fie inclus în mod corespunzător în planurile de redresare ale statelor membre și de un mecanism care să arate clar dacă beneficiază de sprijinul UE”, a declarat raportorul PE pentru acest proiect de rezoluție, Claudia Monteiro de Aguiar (PPE, Portugalia).

Rezoluția privind stabilirea unei strategii UE pentru turism sustenabil urmează acum să fie supusă votului în plenul Parlamentului European, posibil în cea de a doua sesiune din martie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1107 vizualizari

  • -2 (2 voturi)    
    Corect! (Joi, 25 februarie 2021, 20:08)

    unins [utilizator]

    Măsurile privind restrictionarea drepturilor celor nevaccinati sunt rezonabile. Dar, având în vedere faptul ca virusul a fost adus din locul aparitiei, de persoanele care au călătorit în acea zona, iar acești "călători", potențial purtatori de virus chiar vaccinati acum, au fost și sunt principalii vectori ai raspandirii virusului transfrontalier, eu propun ca acestia sa plateasca o taxa de calatorie, iar banii sa se foloseasca in masurile de combatere a pandemiei. Suplimentar, toti oamenii nevinovați, care s-au imbolnavit de Covid-19, dar NU au calatorit, sa fie despagubiti cu cate 1000 euro pentru fiecare zi de spitalizare, iar dacă rămân cu sechele, sa primeasca toată viața o pensie medicala de 500 euro lunar. Familiile celor decedati din cauza Covid-19, FARA sa fi călătorit în alta țara, sa primeasca un ajutor de 50.000 euro. Ce vina am eu, care nu am călătorit și nici nu am de gând sa călătoresc, de trebuie sa suport măsuri restrictive, discriminatorii și potențial vatamatoare?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by