Ideea unor pașapoarte vaccinale este susținută de o serie de țări, care doresc relansarea zborurilor internaționale și a turismului, unele dintre cele mai afectate sectoare în pandemie, dar este departe de a întruni unanimitatea, pe fondul unei vaccinări care este doar la început la nivel mondial, transmite AFP.

Pasaport digital Covid-19Foto: Travel Wild / Alamy / Alamy / Profimedia

Precursorii

Grecia și Cipru au încheiat acorduri turistice cu Israelul care permit cetățenilor vaccinați să călătorească fără restricții, grație unui "pașaport verde". Negocieri între Malta și Israel sunt în curs de derulare.

Suedia și Danemarca au anunțat crearea de certificate electronice destinate în special călătoriilor în străinătate.

În Estonia, pasagerii sunt scutiți de carantină dacă pot prezenta o atestare de vaccinare. Același principiu în Polonia, unde o aplicație pentru "Vaccinați", permite deținătorilor să evite o carantină la intrarea în țară.

La rândul său, Islanda a început la sfârșitul lui ianuarie să elibereze documente electronice destinate facilitării circulației între țări.

UE, divizată

La nivelul Uniunii Europene, Grecia, îngrijorată pentru industria sa turistică, a propus în ianuarie crearea unui "certificat de vaccinare" european care să faciliteze călătoriile în cadrul UE.

Dar inițiativa nu a întrunit unanimitate în rândul celor 27. Dacă Spania, Italia, Austria, Bulgaria, Danemarca și Suedia sunt favorabile, alte state temporizează.

Franța, spre exemplu, consideră dezbaterea "prematură", în condițiile în care doar o mică parte a populației are acces la vaccinuri. O consultare online despre "pașaportul vaccinal" a fost însă lansată de către Consiliul economic, social și de mediu.

Germania este pe aceeași linie.

Belgia, Olanda și țara noastră și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

OMS se opune, "pentru moment"

Dacă Organizația Mondială a Sănătății lucrează cu Estonia pentru dezvoltarea de certificate digitale de vaccinare, instituția internațională nu le vede decât ca un instrument de urmărire a campaniilor de vaccinare.

Nu se pune problema, "pentru moment", de a deveni un instrument necesar pentru a putea călători.

"Există în continuare prea multe necunoscute fundamentale în termeni de eficacitate a vaccinurilor pentru reducerea transmisiei și vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantități limitate", subliniază comitetul pentru urgențe al OMS.

La acest moment, doar un pic peste 222 de milioane de doze au fost administrate în lume, potrivit bilanțului realizat de AFP valabil joi, la ora 12,00 GMT, la o populație mondială evaluată la 7,8 miliarde de locuitori de către ONU. 22% din populația mondială trăiește în țări care nu au demarat încă vaccinarea.

Industria aviației testează dispozitivul

Sectorul aviației, foarte afectat de criză, este unul dintre principalii promotori ai pașapoartelor vaccinale.

Compania australiană Qantas a fost prima care a evocat, în noiembrie, "necesitatea" ca pasagerii internaționali să fie vaccinați împotriva Covid-19 pentru a putea călători.

De atunci, mai multe companii au anunțat faze de testare.

În Golf, Emirates și Etihad vor să testeze pașaportul de călătorie conceput de Asociația Internațională de Transport Aerian ("IATA Travel Pass"), o aplicație care permite călătorilor să verifice dacă "vaccinul lor răspunde la exigențele destinației lor".

Compania Air New Zealand va testa de asemenea un pașaport digital, care va permite în special să garanteze autenticitatea certificatelor de vaccinare.