Parlamentarii europeni condamnă cu vehemență arestarea lui Alexei Navalnîi și îndeamnă UE să extindă sancțiunile împotriva oficialilor ruși pentru a-i include și pe cei implicați în arestarea opozantului Kremlinului.

Rusia si Uniunea EuropeanaFoto: Bildagentur-online/O hde / Alamy / Alamy / Profimedia

Într-o dezbatere cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, desfășurată marți în cadrul sesiunii plenare a legislativului european, eurodeputații au cerut din nou autorităților ruse eliberarea imediată a politicianului de opoziție și activist antiacorupție Alexei Navalnîi, subliniind că arestarea sa și modul în care aceasta a fost făcută contravin în mod clar legii internaţionale și Constituției ruse.

Europarlamentarii cer totodată ca sancțiunile UE ce sunt aplicate în prezent împotriva oficialilor ruși responsabili de otrăvirea lui Alexei Navalnîi să fie extinse pentru a-i include și pe cei implicați în plasarea sa în detenție.

„Pentru toate cazurile de acest fel, UE nu trebuie să ezite să folosească noul său Regim global de sancțiuni în materie de drepturi ale omului”, au subliniat membrii Parlamentului European, potrivit unui comunicat difuzat marți.

O rezoluție a Parlamentului European cu privire la cazul arestării lui Navalnîi va fi supusă la vot joi.