Parlamentarii europeni se declară „extrem de îngrijorați” de arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi, la revenirea acestuia în țară, și cer autorităților ruse eliberarea sa imediată, precum și zecilor de susținători arestați, și garantarea că drepturile acestora sunt pe deplin respectate, se arată într-un comunicat difuzat luni.

Alexei Navalnîi, arestatFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Comunicatul este semnat de David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, și Andrius Kubilius, actualul raportor al Parlamentului European cu privire la Rusia.

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea lui Alexei Navalnîi, efectuată duminică seara, la revenirea sa în Rusia, precum și de reținerea a zeci de susținători ai săi în întreaga țară. Arestarea lui Navalnîi și modul în care aceasta a fost făcută contravin în mod clar legii internaţionale și Constituției ruse”, spun reprezentanții PE în comunicat.

În primul rând - explică ei - pentru că arestarea se bazează pe o decizie a unei instanțe judecătorești ruse ce fost declarată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ca fiind „viciată de arbitrar și pronunțată cu încălcarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

Apoi, pentru că Navalnîi a fost reținut fiind acuzat că nu și-ar fi respectat obligațiile privind perioada de probațiune, asta în timp ce el era grav bolnav și se afla sub tratament medical în Germania după otrăvirea sa în luna august anul trecut.

Și, în cele din urmă, lui Alexei Navalnîi i-a fost refuzat dreptul de a se întâlni cu avocatul său, ceea ce este o încălcare flagrantă a Art. 48 din Constituția rusă, și a fost audiat într-o secție de poliție, în fața unui tribunal extraordinar, de asemenea o încălcare a Constituției ruse - au atras atenția europarlamentarii.

„Îndemnăm prin urmare autoritățile ruse să îi elibereze imediat pe Alexei Navalnîi și pe susținătorii lui și să se asigure că drepturile acestora sunt pe deplin și necondiționat respectate și aplicate”, transmit reprezentanții PE în comunicat.

Eurodeputații fac totodată apel, în declarația lor, la înăsprirea sancțiunilor UE împotriva oficialilor ruși implicați în otrăvirea lui Navalnîi.

„Remarcăm că evenimentele de ieri reprezintă o evoluție extrem de îngrijorătoare, susceptibilă să înrăutățească relațiile deja tensionate între Uniunea Europeană și Rusia. De aceea, facem apel la toți cei cărora le pasă de aceste relații, inclusiv din interiorul guvernului rus, șă-și exercite autoritatea și influența pentru a obține eliberarea imediată a lui Navalnîi și a susținătorilor săi și să evite ca alte cazuri similare să se mai întâmple pe viitor”, spun ei.

De asemenea, „facem apel la UE să înăsprească sacțiunile aplicate oficialilor ruși implicați în otrăvirea lui Alexei Navalnîi și să le extindă. Reamintim în acest context că, din decembrie 2020, UE dispune de așa-numitul „Magnitsky Act” european și nu ar trebui să ezite să-l folosească atunci când e necesar”, mai transmit aceștia.

„Parlamentul European este alături de poporul rus în lupta sa pentru libertăți fundamentale, drepturi ale omului și democrație”, punctează eurodeputații în încheiere.