Statele Unite tocmai au trecut prin cea mai caldă iarnă din istoria măsurătorilor meteorologice, a anunţat vineri Agenţia americană de observaţie oceanică şi atmosferică (NOAA), potrivit AFP.

Activiști de mediu, protest în fața Congresului SUA (februarie 2023, Washington, DC)Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Temperatura medie în timpul iernii meteorologice pentru Statele Unite învecinate (care nu includ Alaska sau Hawaii) a fost de 3,1°C, conform agenţiei americane.

Această „căldură persistentă” a provocat o „diminuare continuă a stratului de gheaţă” din Marile Lacuri din nordul Statelor Unite, „care a atins un minim istoric” la mijlocul lunii februarie, a subliniat NOAA.

Un incendiu, Smokehouse Creek, a izbucnit în Texas în februarie şi a cuprins peste 430.000 de hectare, devenind cel mai mare incendiu din istoria acestui stat sudic.

Luna trecută s-a clasat pe locul trei în topul celor mai calde luni februarie din Statele Unite, conform datelor NOAA care datează de 130 de ani.

Observatorul european Copernicus a anunţat la începutul acestei săptămâni că ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, luna februarie fiind cea de-a noua lună consecutivă care stabileşte un astfel de record global de temperaturi.