Primele zile ale lui 2024 au adus noi recorduri în ceea ce priveşte temperaturile, vineri fiind înregistrate cele mai ridicate temperaturi minime pentru luna ianuarie din istoria măsurătorilor meteorologice la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, zonă considerată ”polul frigului” în România, relatează News.ro.

Iarnă caldăFoto: AzureDragon / Alamy / Alamy / Profimedia

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, afirmă că temperaturile înregistrate la acest început de an sunt cu peste zece grade mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului în România.

”Sunt diferenţe mai mari de zece grade faţă de ceea ce ar fi normal pentru o primă decadă a celei mai reci luni din iarna şi din anul nostru. Mâine (sâmbătă – n.r.) maximele la nivelul întregii ţări vor fi între 6 până la 17, posibil chiar 18 grade în Lunca Dunării, de duminică deja se vor schimba lucrurile”, a declarat Elena Mateescu vineri seară, la TVR Info.

Al treilea an la rând când gerul Bobotezei va fi simţit după Bobotează

Ea a precizat că ”este practic al treilea an consecutiv când vorbim de gerul Bobotezei după (Bobotează – n.r.)”.

”Luna ianuarie a adus aproape zilnic, debutul noului an, recorduri la nivelul valorilor minime sau maxime zilnice. În această dimineaţă (vineri – n.r.), în zonele unde considerăm că se înregistrează polul frigului în România, la Miercurea Ciuc, Joseni şi Topliţa, în această dimineaţă am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 ianuarie de când se fac măsurători meteorologice şi acestea sunt considerate chiar recorduri lunare, fiind cele mai ridicate minime din luna ianuarie pentru aceste staţii”, a precizat directorul ANM.

Vremea se va răci semnificativ începând de luni, când o masă de aer polar va ajunge în România și va aduce ger, lapoviță și ninsoare, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

Ea a spus că în prima parte a săptămânii viitoare temperaturile minime vor scădea sub minus 15 grade Celsius, pe parcursul nopților și dimineților, în jumătatea nordică a Moldovei, în estul Transilvaniei, dar și în regiunile intracarpatice.