Vremea se va răci semnificativ începând de luni, când o masă de aer polar va ajunge în România și va aduce ger, lapoviță și ninsoare, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Ea a spus că în prima parte a săptămânii viitoare temperaturile minime vor scădea sub minus 15 grade Celsius, pe parcursul nopților și dimineților, în jumătatea nordică a Moldovei, în estul Transilvaniei, dar și în regiunile intracarpatice.

Peisaj de iarnaFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Duminică, temperaturile maxime din timpul zilei nu vor depăși minus 1 grad în regiunea Moldovei, în timp ce în Dobrogea sau în Lunca Dunării vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius, a declarat Elena Mateescu la Digi 24.

Începând de luni, însă, vremea se va răci semnificativ, iar o masă de aer polar va aduce ger și ninsori în săptămâna 8-16 ianuarie.

Conform directorului ANM, minimele pe parcursul nopților și dimineților în prima parte a săptămânii vor coborî sub minus 15 grade Celsius.

  • „Va fi un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor vor fi sub minus 10 grade în nordul Moldovei, până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor.
  • Minimele pe parcursul nopților și dimineților, mai ales în prima parte a săptămânii, vor fi sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului. Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind polul frigului în țara noastră.
  • Masa de aer polară foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar. E vorba de o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta (...)
  • Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie, după care ne așteptăm să intrăm într-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații”, a mai spus Elena Mateescu la Digi 24.

De asemenea, în săptămâna 8-16 ianuarie se vor înregistra ploi, lapoviță și ninsoare.