Noi recorduri de temperaturi scăzute au fost înregistrate joi în China, în contextul în care ţara se confruntă cu un val de frig persistent, care încheie un an de condiţii meteorologice extreme, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Iarna in ChinaFoto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Biroul Naţional de Meteorologie a declarat că peste 20 de staţii din diferite zone ale ţării au înregistrat, în primele ore ale zilei de joi, minime istorice pentru o lună decembrie.

Este cazul oraşului Hohhot, capitala regiunii Mongolia Interioară (nordul Chinei), unde mercurul a coborât până la -29,1 grade Celsius, doborând un record de circa 70 de ani. Autorităţile au emis o avertizare de temperaturi scăzute pe o zonă extinsă din nordul, estul şi sud-estul ţării.

Acest val de frig sever vine după o vară marcată de temperaturi record şi de inundaţii devastatoare, în special în nordul ţării. Experţii avertizează că încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră face ca aceste fenomene meteorologice extreme să devină mai frecvente.

Biroul Naţional de Meteorologie a declarat miercuri că cinci staţii din ţară au înregistrat recorduri de frig, printre care o temperatură de -33,2 de grade Celsius în oraşul Datong, din nordul ţării.

În provincia nord-vestică Gansu, unde un cutremur produs luni s-a soldat cu moartea a peste 130 de persoane, supravieţuitorii îşi petrec noaptea în corturi de dimensiuni mari, încercând să se încălzească sub pături, în pofida temperaturilor sub limita îngheţului de afară.