Peste 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur produs în cursul nopţii în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, au anunţat marţi media de stat, informează AFP.

Peste 100 de persoane au murit după un cutremur puternic produs în nord-vestul ChineiFoto: Utuku / Zuma Press / Profimedia

Alte zeci de persoane au fost rănite în provincie în urma seismului puternic, a relatat televiziunea publică CCTV, citând instituţia provincială responsabilă cu intervenţiile în caz de cutremur, conform Agerpres.

De asemenea, 11 persoane au murit şi peste 100 au fost rănite în oraşul Haidong, din provincia vecină Qinghai, a indicat CCTV.

Cutremurul, cu magnitudinea 5,9, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), a provocat pagube importante, în principal prăbuşirea unor case, a relatat agenţia de presă Xinhua.

Operaţiunile de salvare erau în curs de desfăşurare marţi dimineaţă. Preşedintele chinez Xi Jinping a făcut apel la depunerea „tuturor eforturilor” în cadrul operaţiunilor de căutare şi salvare.

Cutremurul s-a produs în provincia Gansu, în apropiere de graniţa cu provincia Qinghai.

În videoclipurile postate pe reţelele de socializare se pot vedea tavane distruse şi dărâmături.

Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă în unele localităţi, potrivit agenţiei Xinhua.

Autorităţile au trimis în regiune personal al serviciilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă, imediat după cutremur, iar responsabili ai provinciei se aflau de asemenea pe drum, a relatat agenţia.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la ora locală 23:59 luni (15:59 GMT), potrivit USGS, care a revizuit în scădere intensitatea seismului, după ce iniţial anunţase magnitudinea 6.

Potrivit USGS, seismul s-a produs la circa 100 de kilometri sud-vest de Lanzhou, capitala provinciei Gansu, şi a fost urmat de mai multe replici de mai mică intensitate.

Cutremurele sunt relativ frecvente în China. În august, 23 de persoane au fost rănite şi zeci de clădiri au fost distruse în urma unui seism cu magnitudinea 5,4 produs în estul Chinei.

În septembrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 6,6 în provincia Sichuan a cauzat moartea a 100 de persoane.

De asemenea, în 2008, un seism cu magnitudinea 7,9 s-a soldat cu peste 87.000 de morţi şi dispăruţi, dintre care 5.335 de elevi.