Mont Blanc, cel mai înalt pisc din Europa de Vest, a pierdut peste doi metri din înălțimea din 2021, au declarat joi cercetători francezi citați de Reuters.

Mont BlancFoto: Vaclav Volrab, Dreamstime.com

O echipă de topografi și alți experți care măsoară muntele o dată la doi ani a declarat într-o conferință de presă organizată la Chamonix, în Alpii Francezi, că acesta se ridică acum la 4.805,59 metri deasupra nivelului mării.

Ultima măsurătoare efectuată în septembrie 2021 arăta că Mont Blanc avea o înălțime de 4.807,81 metri la momentul respectiv.

Experții afirmă că acum este la latitudinea climatologilor, experților în ghețari și altor cercetători să analizeze datele colectate și să formuleze ipoteze care să explice acest fenomen.

„Măsurătorile sunt făcute asupra unui pisc viu. Având în vedere schimbările climatice, monitorizarea modificărilor ne va permite să înțelegem mai bine consecințele lor”, a declarat Luc Moreau, un expert în ghețari.

Înălțimea munților scade din cauza topirii ghețarilor

Înălțimea oficială a lui Mont Blanc se află pe o pantă descendentă de peste un deceniu în contextul topirii ghețarilor din întreaga lume din cauza încălzirii climei.

În 2007 el avea o înălțime de 4.810,90 metri, pierzând 40 de centimetri până la următoarea măsurătoare ce a avut loc peste doi ani.

Rezultatele anunțate joi de echipa de cercetători francezi privind înălțimea lui Mont Blanc vine la doar câteva zile după ce GLAMOS, sistemul de monitorizare a ghețarilor din Elveția, a anunțat că aceștia au pierdut 10% din volumul lor în ultimii doi ani.

Elveția a înregistrat anul trecut o rată record a topirii ghețarilor săi, datele de anul acesta arătând că 2023 a fost al doilea cel mai rău an din istorie la acest capitol.

FOTO articol: Vaclav Volrab, Dreamstime.com.