Valul de caniculă care a afectat Europa de Sud a luat marți o întorsătură mortală după ce pompierii greci au descoperit 18 cadavre carbonizate într-un sat izolat din nordul țării, zonă în care incendiile de vegetație au continuat necontrolate timp de mai multe zile, relatează Reuters.

Pompierii greci incearca sa tina sub control incendiileFoto: Spyros BAKALIS / AFP / Profimedia

Presa din Grecia scrie că trupurile neînsuflețite au fost descoperite la sud de satul Avantas din nordul țării și că se crede că acestea aparțin unor migranți. Regiunea Evros în care se află acest sat este o rută populară pentru migranții care trec din Turcia în Grecia pentru a încerca să ajungă apoi în restul Uniunii Europene.

Descoperirea macabră vine după ce luni trupul carbonizat al unui alt bărbat a fost găsit în regiune. Despre acesta se crede de asemenea că a fost un migrant, potrivit unui reprezentant al poliției locale.

Anunțul vine în contextul în care pompierii depun de asemenea eforturi să stingă incendii în Spania, Italia și Portugalia. În Grecia alte două incendii de vegetație au izbucnit în apropierea capitalei Atena, acestea fiind favorizate de condițiile meteorologice.

În Spania, țară unde autoritățile au emis o alertă pentru risc foarte ridicat sau extrem de izbucnire a unor incendii ca urmare a celui de-al patrulea val de căldură ce face ravagii aici, pompierii depun eforturi să stabilizeze un incendiu uriaș care a izbucnit pe insula Tenerife. Acest incendiu este scăpat de sub control de o săptămână.

Meteorologii prognozează temperaturi de până la 40 de grade Celsius și chiar mai ridicate în unele zone extinse din sud-vestul și nord-estul Peninsulei Iberice.

Pacienți evacuați din spitale în Grecia din cauza incendiilor de vegetație

În orașul-port elen Alexandroupolis incendiile de vegetație au dus la evacuarea a zeci de pacienți internați în spitalele locale, inclusiv copii nou-născuți. Un feribot a fost transformat într-un spital plutitor după ce 65 de pacienți au fost evacuați din spitalul universitar de aici.

Pacienții vârstnici au fost întinși pe saltele puse pe podeaua sălii de mese a feribotului în timp ce paramedicii le-au acordat asistență medicală.

„Nu am văzut nimic asemănător în 27 de ani de muncă”, a declarat Nikos Gioktsidis, un asistent medical, pentru Reuters. „Tărgi peste tot, pacienți aici, perfuzii acolo... a fost ca un război, ca și cum a explodat o bombă”, a adăugat acesta.

„Condițiile meteorologice sunt extreme și vor rămâne extreme în următoarele zile”, a declarat la ERT TV purtătorul de cuvânt al pompierilor eleni, Vassilis Varthakogiannis.

Luni, pompierii eleni au anunțat că s-au luptat cu 53 de incendii de vegetație în ultimele 24 de ore.