Temperatura mării a atins un nivel record pentru acest anotimp pe coastele spaniole, potrivit Agenţiei meteorologice naţionale AEMET, care a menţinut miercuri o parte din ţară sub alertă din cauza valului de caniculă.

La plajă în Palma de Mallorca, SpaniaFoto: Clara Margais / DPA / Profimedia

Potrivit unor înregistrări realizate de AEMET în ansamblul zonelor costiere spaniole, temperatura apei la malul mării la mijlocul lunii iulie atingea 24,6 grade Celsius în medie, cu 2,2 grade Celsius mai mult decât valoarea normală pentru acest anotimp, relatează AFP și Agerpres.

Valoarea depăşeşte „în mare măsură” precedentele recorduri din 2015 (24 de grade Celsius) şi 2022 (23,7 grade Celsius) şi este „fără precedent” pentru această perioadă a anului de la debutul înregistrărilor meteorologice, în 1940, a precizat AEMET.

Și vara este departe de a se fi terminat...

Această situaţie, care se înscrie în contextul unei încălziri mondiale a oceanelor, este cu atât mai îngrijorătoare cu cât vara este departe de a se fi terminat, a precizat miercuri un purtător de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo.

Apa riscă „să continue încălzirea”, atât în Marea Mediterană, cât şi în Oceanul Atlantic, a precizat purtătorul de cuvânt, precizând că temperatura în Mediterana a ajuns deja la 28 de grade Celsius în sud-estul Spaniei.

Spania se confruntă cu un intens val de caniculă

Avertizarea survine în contextul în care Spania se confruntă de la începutul săptămânii cu un intens val de caniculă, al treilea de la debutul verii, din cauza prezenţei anticiclonului Charon în vestul bazinului mediteraneean.

Marţi, mercurul termometrelor a ajuns la 45,4 grade Celsius la Figueras, în Catalonia, un record absolut de temperatură pentru această regiune din nord-estul Spaniei, potrivit AEMET, care a menţinut miercuri alerta roşie pentru mai multe provincii spaniole.

Potrivit lui Ruben del Campo, termometrul va oscila între 38 şi 42 de grade Celsius în sud-estul ţării şi ar putea depăşi 44 de grade Celsius în regiunile Alicante, Murcia şi Almeria.

Riscul de incendii, în continuare „foarte ridicat”

Din cauza temperaturilor ridicate, guvernul spaniol a avertizat împotriva unui risc de incendiu „foarte ridicat”, după ce 3.500 de hectare au fost distruse de flăcări în ultimele zile pe insula La Palma, în arhipelagul Canare.

Incendiul, care a dus la evacuarea temporară a 4.000 de persoane, era în continuare activ miercuri dimineaţă, dar în curs de a fi adus sub control, potrivit autorităţilor din această insulă situată în largul coastelor nord-vestice ale Africii.

Din cauza unei „degradări a calităţii aerului”, provocată de prezenţa „particulelor în suspensie”, rezidenţii localităţilor afectate au fost sfătuiţi miercuri dimineaţă să-şi limiteze activităţile în aer liber.

Citește și: