​Un val de căldură extremă traversează Emisfera Nordică. Valea Morții din SUA, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă, a înregistrat 53,3 grade C, iar în China s-au înregistrat 52,2. Și în Europa sunt așteptate temperaturi ridicate. La Roma, meteorologii estimează că vor fi marți 42 de grade în termometre. În Grecia, un nou val de caniculă este aşteptat începând de joi, cu maxime locale de 43 de grade Celsius, după ce în weekend s-au înregistrat maxime de 44,2.

Avertizare de căldură extremă în SUA Foto: David Becker / Zuma Press / Profimedia

Și în România canicula și disconfortul termic accentuat se vor intensifica în toată țara, iar temperaturile vor atinge 37-39 de grade, conform meteorologilor, care au emis noi avertizări cod galben și portocaliu.

Valea Morții - 53,3 grade

De mult timp cel mai fierbinte loc de pe Pământ, Valea Morții din California se apropie recordul de temperatură înregistrat vreodată. Mercurul din termometre au urcat duminică până la 53,3 grade Celsius, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

Cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată pe Pământ a fost de 56,7 grade Celsius, în iulie 1913, la Furnace Creek, potrivit Organizației Mondiale de Meteorologie. Temperaturi de sau peste 54,4 de grade au fost înregistrate pe Pământ doar de câteva ori, mai ales în Valea Morții.

Pe lângă temperaturile crescute, sudul Californiei este afectat de mai multe incendii foarte violente încă în desfăşurare care au devastat deja peste 3.000 de hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

În Florida, oraşul Miami a emis prima alertă de „căldură excesivă” din istoria sa. Alte regiuni ale Statelor Unite sunt expuse riscului de vreme severă.

52,2 grade în China

O localitate izolată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat duminică temperaturi de peste 52,2 de grade Celsius, a anunțat presa de stat.

Temperatura de duminică a depășit recordul anterior de 50,3 grade Celsius, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în depresiune, un bazin vast de dune de nisip și lacuri uscate la peste 150 m sub nivelul mării.

Temperaturile ridicate și prelungite din China au pus la încercare rețelele electrice și culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

Incendiu lângă Atena și un nou val de caniculă în toată Grecia

Grecia a fost lovită în acest weekend de primul val de caniculă al anului, iar temperatura a ajuns la 44,2 grade Celsius în regiunea Teba (centru), potrivit Observatorului naţional din Atena.

Duminică seară, temperaturile au început să scadă lejer, iar Ministerul pentru criza climatică a avertizat împotriva ''riscului crescut'' de incendii din cauza vânturilor puternice, cu viteze cuprinse între 50 şi 60 de kilometri pe oră.

Deşi temperaturile vor scădea cu 2 până la 4 grade Celsius până miercuri, un nou val de caniculă este aşteptat începând de joi, cu maxime locale de 43 de grade Celsius, potrivit serviciilor meteorologice naţionale EMY.

Un incendiu de vegetaţie stârnit de vânturile puternice s-a declanşat luni în zona Kouvaras, la o distanţă de 50 de kilometri est de Atena, au anunţat pompierii greci, iar autorităţile au emis ordine de evacuare preventivă ce vizează mai multe zone balneare.

Record de căldură la Roma

Roma se aşteaptă la un vârf de caniculă de 42 de grade Celsius marți, a anunţat departamentul meteo al forţelor aeriene italiene, care serveşte drept referinţă pentru prognozele din această ţară.

Temperaturile reprezintă un record absolut pentru Roma.

Canicula se intensifică și în România

Canicula și disconfortul termic accentuat se vor intensifica în toată țara, iar temperaturile vor atinge 37-39 de grade, conform meteorologilor, care au emis noi avertizări cod galben și portocaliu pentru luni și marți. În vestul, nord-vestul și centrul țării va fi în vigoare o avertizare de ploi torențiale și vijelii.

Marți, valul de căldură se va menține în sudul, sud-estul și local în vestul și centrul țării, zone care se vor afla și marți sub avertizări cod portocaliu și galben.

Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 17 și 22 de grade.

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista, local, în special în regiunile sudice și în următoarele zile, conform meteorologilor

Căldura este unul dintre fenomenele meteorologice cu cel mai mare grad de mortalitate, a reamintit recent Organizaţia Meteorologică Mondială. Vara trecută, numai în Europa, temperaturile crescute au cauzat peste 60.000 de decese, potrivit unui studiu recent.