Spania a arestat 26 de persoane pe care le acuză de forarea unor fântâni ilegale pentru a crește fructe tropicale precum avocado și mango în sudul țării în condițiile unei secete de lungă durată, relatează Reuters.

Politia spaniolaFoto: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Poliția spaniolă a anunțat că în cursul investigației care s-a derulat pe o perioadă de 4 ani de zile autoritățile au descoperit peste 250 de fântâni ilegale, puțuri și iazuri în zona Axarquia din regiunea Andaluzia, care este afectată de secetă din 2021.

Spania este cel mai mare producător de fructe tropicale din Europa, acestea necesitând cantități mari de apă.

Crescătorii de fructe estimează că întreaga producție de avocado va scădea cu 25% anul acesta din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de apă.

Suspecții sunt anchetați de autoritățile spaniole pentru deturnarea unor cursuri de apă și folosirea în mod ilegal a apei pentru irigarea unor culturi subtropicale, potrivit poliției spaniole. Aceasta nu a oferit însă detalii dacă persoanele arestate sunt crescători comerciali sau persoane care practică agricultura de subzistență, însă numărul de fântâni descoperite sugerează prima variantă.

Fermierii spanioli solicită ajutorul autorităților pentru a face față secetei

Lipsa ploii a făcut ca gestionarea resurselor de apă să devină un subiect de interes public în Spania. Țara din vestul Europei a înregistrat deja anul acesta cea mai caldă lună aprilie de la începerea măsurătorilor meteorologice, fermierii din Catalonia organizând deja proteste pentru a cere guvernului mai multe ajutoare pentru a face față secetei.

Josep Andreu Cortina, un fermier spaniol în vârstă de 35 de ani, le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că se așteaptă ca doar 2% din produsele sale să poată ajunge pe piață anul acesta din cauza lipsei de apă.

Autoritățile „nu iau măsuri pentru a ajuta sectorul să facă față secetei”, a acuzat el în timpul unui protest organizat în Lleida, o localitate aflată la 150 de kilometri de Barcelona.

Săptămâna trecută guvernul spaniol a intervenit vineri pentru a lua apărarea Agenţiei naţionale de meteorologie, vizată de un val de insulte şi de ameninţări pe fundalul teoriilor conspiraţiei despre „un complot climatic”, în contextul temperaturilor anormal de ridicate cauzate de schimbările climatice şi a secetei record.