Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut cu peste 12% în 2021, cel mai ridicat nivel din 2005, când funcția de președinte al țării era ocupată de Lula da Silva, proaspăt reales pentru un al treilea mandat, relatează Reuters.

Lula da SilvaFoto: Andre Penner / Associated Press / Profimedia Images

Datele vin în contextul în care activiștii de mediu, investitorii ce militează pentru un model economic sustenabil și lideri din întreaga lume au salutat duminică câștigarea alegerilor prezidențiale din Brazilia de către Luiz Inacio Lula da Silva, care a promis că va proteja cea mai mare pădure tropicală umedă din lume și lupta pentru combaterea schimbărilor climatice.

Însă potrivit datelor publicate de organizația neguvernamentală Climate Observatory, ultima oară când Brazilia a emis un nivel atât de ridicat de gaze cu efect de seră precum anul trecut a fost în 2005, când Lula își exercita primul mandat în funcția de președinte al țării.

În pofida faptului că are o rețea de electricitate care se bazează în mare parte pe hidrocentrale și surse regenerabile, Brazilia este al cincilea cel mai mare emițător de gaze cu efecte de seră din lume din cauza despăduririlor, agriculturii și a exploatării nesustenabile a terenurilor.

Țara găzduiește 60% din Pădurea Amazoniană care absoarbe cantități uriașe de dioxid de carbon eliberate când pădurea este distrusă.

Fostul președinte Jair Bolsonaro a fost criticat puternic de activiștii ecologiști și mai mulți lideri mondiali, printre care și președintele francez Emmanuel Macron, din cauza eliminării unor legi care protejau mediul înconjurător și dorinței sale de a introduce mai multă agricultură, minerit și infrastructură în Amazonia.

„Avem un guvern care a abandonat și negat problemele climatice și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a distruge gestionarea mediului în țara noastră, în special în Amazonia”, afirmă Marcio Astrini, directorul Climate Observatory.