Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, consideră, în contextul incendiilor din Pădurea Amazoniană, că omologul său din Brazilia, Jair Bolsonaro, "a minţit" în legătură cu angajamentele de protejare a mediului, astfel că Franţa şi Irlanda blochează Acordul cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur).

Incendii in AmazonFoto: Captura YouTube

Preşedintele Emmanuel Macron crede că Jair Bolsonaro "a minţit" la summitul G20 desfăşurat în iunie la Osaka (Japonia) în privinţa angajamentelor privind protejarea mediului, astfel că Franţa se va opune Acordului de liber-schimb negociat de Uniunea Europeană cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur), o organizaţie din care fac parte numeroase naţiuni sud-americane, a comunicat un oficial de la Palatul Élysée, citat de cotidianul Le Figaro, scrie Mediafax.

"Ţinând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, preşedintele Republicii nu poate decât să constate că Jair Bolsonaro l-a minţit la summitul de la Osaka", a declarat oficialul citat.

"Deciziile şi poziţiile Braziliei din ultimele săptămâni arată clar că preşedintele Bolsonaro a decis să nu îşi respecte angajamentele climatice şi în materie de biodiversitate. În aceste condiţii, Franţa se opune Acordului cu Mercosur. Motivele sunt legate de lipsa de acţiuni a lui Jair Bolsonaro faţă de schimbările climatice, inclusiv în cazul incendiilor de vegetaţie", a confirmat Palatul Elysée.