Nu sunt semnalate creșteri ale radioactivității mediului în urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, Ucraina - Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). „Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Energoatom

„În urma incendiului de la centrala nucleară Zaporojie, Ucraina, monitorizarea permanentă derulată până la acest moment de către Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), coodonată de Laboratorul Național de Referință Radioactivitate (LNRR) din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) nu a semnalat creșteri ale radioactivității mediului. Valorile înregistrate sunt normale pentru această perioadă şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, a atransmis ANPM.

„LNRR-ANPM a identificat și analizat diverse scenarii de monitorizare a radioactivității mediului, coroborate cu posibila evoluție a situației actuale pe plan geopolitic. Aceste scenarii au directă aplicabilitate în modul de răspuns al RNSRM în situații de urgență, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, potrivit ANPM.

Reamintim că în noaptea de joi spre vineri forțele rusești au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar în urma luptelor a fost declanșat un incendiu ce a fost stins abia spre dimineața devreme.

---