Premierul britanic Boris Johnson a anunțat încheierea unui parteneriat în valoare de 400 de milioane de lire sterline (aproximativ 552 de milioane de dolari) cu miliardarul american Bill Gates în vederea realizării de investiții verzi în Marea Britanie, relatează Bloomberg.

Bill Gates si Boris JohnsonFoto: Leon Neal / PA Images / Profimedia Images

Guvernul britanic se va alătura proiectului Breakthrough Energy Catalyst al lui Gates care țintește să accelereze dezvoltarea de energie verde ca parte a obiectivului de a atinge zero emisii nete de carbon până în 2050.

Johnson a anunțat încheierea acordului marți la Summitul Global de Investiții de la Londra.

Guvernul britanic și-a luat deja angajamentul de a aloca cel puțin 200 de milioane de lire sterline pentru dezvoltarea unor proiecte legate de tehnologii verzi iar programul lui Gates va pune acum la bătaie aceeași sumă.

Breakthrough Energy Catalyst vizează mai multe domenii tehnologice: hidrogenul verde, stocarea de energie pe termen lung, combustibili sustenabili pentru aviație și sisteme pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă.

Parteneriatul reprezintă un „imbold dat viziunii Marii Britanii pentru o revoluție industrială verde”, a afirmat Boris Johnson.

„Ne vom atinge obiectivele ambițioase privind clima doar dacă vom dezvolta rapid noi tehnologii în zone precum hidrogenul verde și combustibilii sustenabili pentru aviație, tehnologii care păreau imposibile în urmă cu doar câțiva ani”, a afirmat acesta.

Parteneriatul a fost anunțat cu doar două săptămâni înainte de întâlnirea COP26 de la Glasgow a liderilor mondiali în care aceștia urmează să discute despre schimbările climatice.

Citește și: