Tanczos Barna, după uciderea ursului Arthur: Legislația a fost schimbată. Toate extragerile de forţă majoră se fac doar de asociaţia care solicită și fără persoane străine / Valabilitatea derogării, doar 15 zile

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2021, 23:03 Actualitate | Mediu


ursul Arthur
Foto: Agent Green
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că, în urma incidentului în care a fost implicat prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein acuzat că a ucis ursul Arthur, a fost schimbată legislaţia privind extragerea prin împuşcare a urşilor care reprezintă un pericol pentru comunităţi, potrivit News. Astfel, dacă înainte exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea recoltării, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, începând de joi exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea.

"S-a dat o aprobare de extragere, care înseamnă nu relocare, ci extragerea animalului prin împuşcare. Derogarea o primeşte asociaţia care solicită şi până acum, în ultimii patru ani cel puţin, aceste derogări au fost tot timpul subiect de discuţie în Minister. (...) Sunt schimbate de astăzi. De astăzi, toate extragerile de forţă majoră, de pericol pentru sănătatea omului, pentru comunităţi, se fac de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită. (...) Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare”, a declarat Tanczos Barna.

El a explicat că în urmă cu câţiva ani s-a constatat că se cerea extragerea unor urşi, motivat, iar aceste animale erau împuşcate şi la opt luni de la derogare. În aceste condiţii, s-a acordat un termen de 60 de zile pentru împuşcare, iar actul putea fi făcut de oricine. Începând de joi, există un termen de 15 zile pentru extragere, iar extragerea se face doar de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită derogarea.

Conform ministrului, anul trecut au murit, din cauza urşilor, 12 oameni, în 2019 opt oameni au căzut victime atacurilor de urs, iar de la începutul acestui an există o victimă, potrivit News.


Ministrul spune că prințul austriac nu avea cum să vâneze singur și că el a fost însoțit de cei de la asociația de vânătoare. Ministrul insită că nu știe dacă ursul Arthur este cel pentru care s-a organizat extragerea/împușcarea sau era vorba de un alt urs, urmând ca ancheta în curs să stabilească acest lucru.

”Trebuie să separăm vânătoarea în cazul extragerii exemplarelor periculoase de invitarea altor persoane la vînătoare, lucru pe care l-am făcut de azi”, declară ministrul.

Acesta spune că ”sigur în România avem cel puțin 7 mii de exemplare” de urs.

De ce refuză Elveția și Austria să ia urși din România?

Elevetienii si Austriecii au refuzat să ia urși din România spunând că ultimul lor exemplar a fost vânat acum o sută de ani și că ar fi o problemă pentru agricultură și turism. ”Am recitit în aceste zile răspunsul de la aceste țări. România gestionează cea mai mare populație de urși din UE și nu este deloc ușor, iar statele membre ar trebui să ajute și ele”, spune Barna.

Trofeul de vânătoare a rămas în țară, deoarece legea nu permite scoaterea lui peste graniță.

”Nu știu nici cât valorează trofeul și dacă el va fi reevaluat. Nu știu nici cât a plătit prinșul pe vânătoare. Nu sunt vânător și nu înțeleg aceste lucruri. Nu înțeleg de ce un italian simte nevoia să vină în România și să împuște rațe.”, spune Barna.

Procurorii din Covasna au preluat ancheta deschisă de Poliție în cazul ursului Arthur, împușcat de către un prinţ austriac și fac cercetări pentru braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.


Parchetul Judecătoriei Târgu Secuiesc a anunțat joi seară, printr-un comunicat de presă, că a preluat acest dosar deschis de către Poliția Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind împrejurările în care în 13 martie a fost împușcat ursul, într-o pădure din Ojdula, județul Covasna, gestionată de A.V.P.S. Botoş. Aceasta, în condițiile în care specia este strict protejată, iar vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente.
Procurorii spun că au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, vânarea în alte condiţii decât cele ale derogărilor şi uzul de armă fără drept.

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au semnalat miercuri că cel mai mare urs brun din România - Arthur - a fost împușcat într-o arie naturală protejată din județul Covasna, de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee.

Conform unui comunicat de presă transmis miercuri de către cele două organizații, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.
Cele două organizații spun că, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, președintele Agent Green.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că două anchete sunt în derulare după vânarea ursului Arthur și că vrea reanalizarea procedurilor de acordare a derogărilor. Un ordin derogatoriu a fost aprobat pe 17 februarie după ce asociația de vânătoare din zona în care Arthur a fost ucis a depus o solicitare de extragere a unui exemplar de urs. Nu este singura însă, alte două au fost respinse.

Cât privește faptul că ursul Arthur era cel mai mare din România, ministrul a comentat: „Nu știu cine poate spune că e cel mai mare din țară, poate are puteri supranaturale. Nu știu dacă a fost cel mai mare sau cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5790 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  A extrage (Joi, 6 mai 2021, 23:13)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ce forma estetica a verbului "a ucide"
  • -3 (9 voturi)    
   Amice (Vineri, 7 mai 2021, 8:05)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Iti doresc sa te intalnesti cu ursul, in padure, pe poteca ultra-turistica de la Sinala la 1400, avand si doi copii mici dupa tine.

   Mai discutam dupa aia de forme estetice.
   • +2 (4 voturi)    
    Da amice (Vineri, 7 mai 2021, 10:14)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Nu am zis ca e distractie sa faci kung fu cu un urs. Doar ca pot spune "il ucidem", nu "il extragem". Nu iau apararea ursului ci imi provoaca voma politically correctness. Acum mai nou si fata de animale.

    Dar si tu ca si adrianv comparati mere cu pere.
   • 0 (4 voturi)    
    ba (Vineri, 7 mai 2021, 11:31)

    gituca [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

    Bai amice, din cauza voastra ca-i dati de mancare. Voi asa zisi turisti (pantofari) din bucale in special, veniti la munte, nu pe munte si ati vrea ca muntele sa fie doar al vostru. Mergt PE munte de multi ani, am intalnit de cateva ori si ursul si fiecare si-a vazut de drumul lui. Veniti voi in turma cu galagia, cu mizeria si cu nesimtirea. Padurea e si a salbaticiunilor si ele sunt discrete. Ati putea invata si voi cate ceva de la ele!
    • +4 (4 voturi)    
     Copilas dragalas (Vineri, 7 mai 2021, 12:23)

     Vaka [utilizator] i-a raspuns lui gituca

     Cand faceam eu voluntariat la Salvamont tu purtai pampersi, in pampersi de provincie...
     • -3 (3 voturi)    
      serios (Vineri, 7 mai 2021, 13:32)

      gituca [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

      Adica te puneau baietii pe targa si se antrenau cu tine pe post de cadavru? Intreb si io.
  • -2 (4 voturi)    
   carne mananci? (Vineri, 7 mai 2021, 8:15)

   adrianv [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   ce-mi 'plac' verzii astia ipocriti
   • +3 (5 voturi)    
    Da mananc (Vineri, 7 mai 2021, 10:13)

    imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui adrianv

    Si daca ar fi sa vanez as zice ca vanez si omor x animal ca sa il mananc. Nu "extrag" animalul. Cat despre "carne mananci?" e o diferenta intre a vana pentru a manca si a vana de distractie.

    Ce legatura are una cu alta?
 • +1 (13 voturi)    
  De parca (Vineri, 7 mai 2021, 0:03)

  mihaipricop [utilizator]

  nu era si pana acum lege care interzicea vanatoarea ursilor protejati insa daca vorbim de printisor a carui tatic l-a decorat pe johanis se fac exceptii si cu vechea si cu noua lege.
 • +2 (14 voturi)    
  Ce repede prind (la proști) manipulările! (Vineri, 7 mai 2021, 2:04)

  sicmar [utilizator]

  Prințul care l-a decorat pe Iohanis este Hans-Adam II.
  Acesta este rudă de gradul 7 cu cel care împușcat ursul.
  (Bunicul lui Hans-Adam II a fost frate cu străbunicul lui Emanuel).

  en.wikipedia. org/wiki/House_of_Liechtenstein

  Emanuel de lăuda, într-un interviu că-l întâlnește pe Hans-Adam II cam odată la 2 ani.

  soj.at /lifestyle/interviews/item/4925-prinz-emanuel-liechtenstein-burgherr-der-riegersburg-und-arzt-aus-passion
  • +2 (6 voturi)    
   La cum se înmulțesc astia (Vineri, 7 mai 2021, 7:28)

   Captain Obvious [utilizator] i-a raspuns lui sicmar

   Verișori intre ei se pot considera apropiați
  • +1 (5 voturi)    
   Te-ai descris perfect (Vineri, 7 mai 2021, 7:33)

   mihaipricop [utilizator] i-a raspuns lui sicmar

   johanis nu a fost decorat de hans-adam ci de nikolaus von lichtenstein adica exact taticul lui emanuel von and zu lichtenstein.
   • +1 (1 vot)    
    Perseverezi în eroare sau manipulare? (Vineri, 7 mai 2021, 19:23)

    sicmar [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

    @mihaipricop

    Înainte de-a scrie prostii puteai să citești ceea ce scrie pe paginile spre care am dat link.

    Așa nu confundai pe Emanuel cu Josef-Emanuel.

    Nicolaus despre care scrii (tatăl lui Josef-Emanuel) este fratele lui Hans-Adam II și rudă de gradul 7 cu Emanuel care a omorât ursul.
 • +4 (6 voturi)    
  complicitati (Vineri, 7 mai 2021, 5:52)

  traiang [utilizator]

  Sunt complicitati pe toata linia deci su siguranta totul va fi musamalizat Vad ca nu se spune nimic de faptul ca administratorul domeniului de vanatoare este unchiul ministrului Pentru o astfel de vanatoare sunt o gramada de reguli de la pusca personala care iti este adusa de un reprezentant al ocolului de la avion nu circuli tu cu puscociul ca o bricheta pana la insotirea pe teren Golania a fost facuta cu buna stiinta si tot golanie sunt si explicatiile ministrului care o tot da la intors ca sa-si pastreze postul.Cum poti sa crezi ca nu stia nimic si iarasi dubios cu nu exista semantura lui pe nici un document dar vanatoarea se desfasoara pe domeniu unchiului ?!!!
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 7 mai 2021, 6:32)

  [anonim]

 • -2 (4 voturi)    
  ursulet nu mai ai aripioare (Vineri, 7 mai 2021, 7:20)

  COCH [utilizator]

  Oameni? Nu conteaza. Ursi? E, aici,DA!!! Astia chiar conteaza!!!! Dati-le haleala, aduceti-i in orase, casele si curtile noastre. Faceti din tara asta o tara a ursilor!!! Elvetienii? Niste prosti, ce stiu ei ce-s ursii? Bhaiiiii! Faceti-i carnati, pentru asta-s cei mai buni! S-au terminat problemele din tara!? Problema e Ursul? Mi-e scarba!
 • -2 (4 voturi)    
  turism si agricultura nu ne trebuie, ursi da (Vineri, 7 mai 2021, 8:25)

  adrianv [utilizator]

  Turistii sunt apreciati in Austria, Elvetia.
  La noi sunt la mare pretuire ursii gunoieri. Ursi care au aparut si la campie in Botosani, ii asteptam in Bucuresti, Cluj la tomberoanele de gunoi. Prea multi ursi pentru un teritoriu, unii sunt alungati si fortati sa-si caute un habitat in zone locuite.
 • +4 (6 voturi)    
  L-am vazut pe tov ministru aseara (Vineri, 7 mai 2021, 8:49)

  fat.cat [utilizator]

  La Cosmin Prelipceanu. In afara de pupaturi in c∎r si grija expresa de a nu-l inoportuna cu vreo intrebare adevarata, nimic din partea tovului realizator. Iar din partea tovului ministru, nimic altceva decat incercari permanente de a justifica tot ce s-a intamplat si ce se va mai intampla in viitor. Nimic despre interzicerea vanatorii “de trofeu”. Doar despre “recoltari” si “extrageri”, absolut necesare, asa ca ramane cum am stabilit. Marea reforma e ca n-o sa mai poata veni si impotentii lor, ramanem doar cu ai nostri. ��
 • -1 (3 voturi)    
  Pădurea și trofeul (Vineri, 7 mai 2021, 8:58)

  periscop [utilizator]

  Așa se întâmplă când nu doar ursul din pădure (cu blana implicită cu tot) ci însuși codrul e vândut pe două parale ,,excelențelor” austriaco-vest-ioropene.
 • +4 (4 voturi)    
  Print fara vina ? (Vineri, 7 mai 2021, 9:12)

  Danut1970 [utilizator]

  Nenea Tanczos Barna spune ca printul nu este vinovat de uciderea lui Arthur.Asa sa fie ?Daca este print nu stie sa se conformeze legilor.Adica nu stia ca aceste animale sunt ocrotite de lege in intreaga Europa ?De ce a eludat legea ?Sa plateasca, ce daca este print austriac - nu degeaba germani ii numesc pe austrieci "tiganii nostri".Uciderea acestui urs de un print austriac arata adevarata fata a poporului sau !!!Rusine acestui print si a casei "regale" din care face parte ...
 • +3 (3 voturi)    
  A ieșit la lumină adevărul. (Vineri, 7 mai 2021, 9:54)

  ploiesteanu [utilizator]

  Ministrul mediului Barna Tanczos: "Nu știu dacă era vorba de acel urs sau nu, nu știu dacă cobora sau nu în sate, nu știu dacă extragerea s-a făcut cu respectarea legii. Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Acea persoană, clar, are puteri supranaturale. Nu știu dacă era cel mai mare sau era cel mai mic urs, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță. Aștept finalizarea anchetei”. Însă, ceea ce știe și nu spune ministrul Mediului este faptul că președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Botos” Ojdula unde a fost ucis ursul Arthur, adică cel care a emis ordinul de derogare pentru împușcare, este Markos Barna, nimeni altul decât unchiul ministrul Tanczos Barna . Unchiul cere, nepotul aprobă. După tragedia de la Colectiv iată, corupția ucide din nou în România.
 • 0 (2 voturi)    
  Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane ... (Vineri, 7 mai 2021, 12:24)

  tedycv [utilizator]

  Dar de ce trebuia sa-l cheme pe ursul ăla Arthur? Nu putea avea si el un nume gen Gheorghe sau Ion?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by