Poliția din Belarus a împiedicat sâmbătă organizarea unei manifestații la Minsk pentru a protesta față de președintele Alexandr Lukașenko. Trei editori ai unor platforme media independente au fost reținuți sâmbătă împreună cu alte persoane, relatează Reuters și AFP. Piața în care urma să aibă loc protestul a fost înconjurată de mașinile poliției, iar drumurile care duceau spre piață au fost închise, în timp ce grupuri mici s-au adunat spre marginile pieței.

retineri BelarusFoto: Captura video

Susținătorii opoziției sperau să se adune la începutul după-amiezii în centrul capitalei belaruse, dar au fost împiedicați să facă acest lucru de o prezență masivă a poliției, care a înconjurat mai multe străzi, o piață și un parc din Minsk, potrivit unui jurnalist AFP.

Poliția a reținut câteva zeci de persoane care se adunaseră în zonă, iar videoclipuri transmise pe canalele de presă a opoziției din Belarus arată scene cu ofițeri îmbrăcați în negru care arestează violent persoane, inclusiv ceea ce părea a fi un trecător.

Printre cei reținuți se numără și Galina Ulasik și Anna Kaltygina, redactori ai platformei de opoziție TUT.by, al cărui canal din aplicația Telegram este urmărit de peste 400.000 de persoane.

O altă platformă media, Nasha Niva, a spus că redactorul-șef Yahor Martsinovich a fost de asemenea reținut, alături de un fotograf. Platforma, care publică în mod regulat videoclipuri cu rețineri și brutalitatea poliției, este o sursă semnificativă de informații cu privire la protestele anti-guvernamentale din Belarus.

Demonstrațiile au devenit o întâlnire săptămânală în capitală și nu numai după ce alegerile din august l-au readus pe Lukașenko la putere și pe care figurile opoziției le-au considerat trucate.

După o pauză de două luni, liderii opoziției au cerut publicului să intensifice din nou protestele.

Autoritățile din Belarus au avertizat sâmbătă dimineață că oricine participă la aceste manifestații poate fi urmărit penal.

Comitetul de anchetă de la Minsk a declarat că a deschis un dosar împotriva autorilor postărilor pe aplicația de mesagerie Telegram în care se făcea apel la oameni să iasă pe stradă.

Citește și:

VIDEO Belarus: Peste 200 de persoane arestate de Ziua Libertății / Se intensifică reprimarea minorității poloneze