Peste 200 de persoane care au protestat joi împotriva președintelui Alexandr Lukașenko au fost arestate în Belarus de Ziua Libertății, sărbătoare care marchează declararea independenței țării în 1918, relatează Euronews.

Arestari in BelarusFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

În capitala Minsk protestatarii s-au strâns în număr mare pentru prima dată în ultimele săptămâni după ce demonstrațiile masive care au zguduit țara anul trecut au fost reprimate brutal de către forțele de ordine.

Protestul de joi a fost organizat cu ocazia celebrării declarației de independență a Republicii Populare Belarus în 1918, un stat independent care a existat timp de doar câteva zile înainte ca Armata Roșie să intervină.

Opoziția din Belarus celebrează de regulă anual această dată drept Ziua Libertății deși nu este o sărbătoare oficială.

Pentru a evita arestările în masă, grupuri mici au mărșăluit prin curți și pe străzi după ce un număr mare de forțe de ordine au fost masate în centrul Minskului.

Înregistrări video distribuite pe platformele social media arată poliția arestând persoane care flutură steaguri alb-roșii, emblema opoziției față de Lukașenko.

Ministrul de interne Olga Chemodanova a anunțat că peste 200 de persoane au fost arestate în întreaga țară în legătură cu adunările neautorizate.

Anul trecut peste 33.000 de persoane au fost reținute pentru participarea la protestele împotriva lui Lukașenko, acuzat atât de opoziție cât și de comunitatea internațională de fraudarea alegerilor prezidențiale în urma cărora a fost cotat cu 80% din voturile exprimate.

Numeroși protestatari au relatat că au fost torturați și supuși unor abuzuri fizice, Centrul pentru Drepturile Omului Viasna afirmând că 302 persoane încă sunt reținute ca prizonieri politici.

Printre acestea se numără jurnaliști, activiști și membri ai opoziției.

Tot joi poliția a reținut mai mulți lideri ai unei organizații a etnicilor polonezi din Belarus. Arestările au avut loc după ce liderul acestora, Andżelika Boris, a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru organizarea unor adunări neautorizate.

Autoritățile l-au pus de asemenea sub acuzare pe Boris pentru incitare la ură socială, acuzație pedepsibilă cu până la 12 ani de închisoare.

Liderii etnicilor polonezi au organizat manifestări în memoria rezistenței subterane din Polonia și Belarus din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucru considerat jignitor de regimul de la Minsk.

Diplomatul-șef al diplomației europene, Josep Borrell a anunțat joi că statele membre ale UE „cer Belarusului eliberarea imediată și necondiționată a domnului Andżelika Borys, alături de toți deținuții politici reținuți în acest moment”.

„Asistăm la o nouă escaladare a represiunii împotriva poporului bielorus, inclusiv orchestrarea unor campanii de persecutare a apărătorilor drepturilor omului, jurnaliștilor și societății civile din Belarus”, a adăugat Borrell.

Citește și: