Rusia a înregistrat o căldură record pentru anul 2020 și un declin istoric al gheții marine de vară pe ruta mării nordice, a declarat joi institutul meteo rus Rosguidromet, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Temperatura medie anuală în 2020 a fost cu 3,22 °C mai mare decât media pentru perioada de referință (1961-1990) și cu 1 °C mai mare decât înregistrarea anterioară datând din 2007, în timp ce ruta maritimă nordică „era aproape complet lipsită de gheață” la sfârșitul verii trecute pentru a atinge nivelul său istoric „cel mai scăzut”.

În fiecare an, banchizele se topesc parțial vara și se refac iarna, în mod normal, dar odată cu încălzirea globală, se topesc din ce în ce mai mult vara, iar iarna se micșorează, de asemenea.

Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat în iunie 2020 recorduri "extraordinare" de temperatură, care au provocat incendii neobişnuite în tundră.

"Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite" în iunie şi "recordurile au fost doborâte cu uşurinţă", a spus Roman Vilfand, şeful Agenţiei meteorologice din Rusia.

El a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde în 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

"Este extraordinar", a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.