Teritoriul arctic al Rusiei a înregistrat în iunie recorduri "extraordinare" de temperatură, care au provocat incendii neobişnuite în tundră, a declarat marţi şeful Agenţiei meteorologice din Rusia, care pune aceste anomalii pe seama schimbărilor climatice, scrie Agerpres, citând AFP.

ArcticaFoto: Captura video

"Am avut condiţii meteorologice extrem de neobişnuite" în iunie şi "recordurile au fost doborâte cu uşurinţă", a spus Roman Vilfand într-o conferință de presă la Moscova.

El a menţionat în special un nou record în oraşul arctic Verkhoiansk, unde în 17 iunie temperatura a atins 38 de grade Celsius.

"Este extraordinar", a continuat el, adăugând că Verkhoiansk a înregistrat la sfârşitul secolului al XIX-lea un record al celor mai reci temperaturi: -67,8 de grade Celsius.

Mai multe regiuni din nordul Rusiei, inclusiv zone din Iakutia de la Oceanul Arctic, s-au confruntat cu un val de căldură în ultimele săptămâni.

Satele din tundră - peisaj caracteristic zonei Arctice, cu iarbă şi copaci pitici - se confruntă cu mari incendii de pădure.

Potrivit lui Vilfand, creşterea temperaturilor în Extremul Nord este cauzată de schimbările climatice şi de o evoluţie a circulaţiei atmosferice, cu anti-cicloni polari mai frecvenţi și dificil de prevăzut. Vara, absenţa norilor cauzată de aceşti anti-cicloni încălzeşte Arctica, a spus el.

"Aceasta este principala problemă şi una dintre consecinţele schimbărilor climatice", a spus el.

Conform estimărilor oficiale, Rusia se încălzeşte de aproximativ 2,5 ori mai repede decât restul lumii, din cauza vastelor sale teritorii arctice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre avantajele creşterii temperaturilor pentru deschiderea de noi rute navigabile în Extremul Nord şi exploatarea mai uşoară a resurselor.

Însă, schimbările climatice ameninţă de asemenea şi permafrostul, un sol permanent îngheţat, care acoperă 65% din suprafaţa Rusiei şi pe care sunt construite numeroase infrastructuri.