INTERACTIV Poluarea în București în timpul stării de urgență și după: Poluarea cu particule a scăzut, dar noxele au crescut din nou după ridicarea restricțiilor

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2020, 8:39 Actualitate | Mediu


Indicele de calitate aer in Bucuresti - pre si post pandemie
Foto: geo-spatial.org
Pandemia de coronavirus care a afectat România și-a pus amprenta și pe statisticile de poluare din București, mai ales în perioada când restricțiile de mobilitate au fost la maxim. Interesant e că după introducerea primelor restricții, poluarea cu particule de praf a continuat să fie la niveluri record în Capitală, scăzând treptat ulterior și menținându-se la niveluri minime chiar și astăzi. În schimb, tabloul poluării cu noxe arată complet diferit.

Indicele calității aerului calculat și monitorizat de platforma Aerlive.ro pe baza informațiilor din teren de la stațiile de monitorizare din Capitală a fluctuat pe perioada pandemiei și a stării de urgență, însă per total se află în prezent la un nivel mult mai redus față de începutul lunii martie. Datele Aerlive.ro au fost transpuse într-o serie de grafice interactive de către GeoSpațial, cei care au dezvoltat o aplicație complexă cu date statistice referitoare la coronavirus - https://covid19.geo-spatial.org/

Poluarea din Capitală în timpul pandemiei - indicele de calitate, PM10 și PM2.5

Pandemia de coronavirus care a afectat România și-a pus amprenta și pe statisticile de poluare din București, mai ales în perioada când restricțiile de mobilitate au fost la maxim. Interesant e că după introducerea primelor restricții, poluarea cu particule de praf a continuat să fie la niveluri record în Capitală, scăzând treptat ulterior și menținându-se la niveluri minime chiar și astăzi. În schimb, tabloul poluării cu noxe arată complet diferit.
Trebuie spus că la începutul lunii martie Bucureștiul a fost „zguduit” de mai multe scandaluri privind momente de poluare masivă, în special în weekend și în timpul nopții. De altfel, pe grafic se observă maximul de poluare pe 2 martie, apoi urmate de alte vârfuri de poluare pe 7 și respectiv 9 martie.

După închiderea școlilor și grădinițelor și apoi instaurării stării de urgență, autoritățile vorbeau de „aer de munte” în Capitală, însă poluarea a atins imediat noi valori ridicate în zilele de 17-20, cu un maxim pe 21 martie.

Apoi, indicele de calitate a aerului a scăzut ușor, cu mici fluctuații, și a rămas la cote joase chiar și după trecerea la starea de alertă și momentele succesive de relaxare.

 • Click pe grafic pentru informații exacte pentru fiecare zi.În mod similar au avut o evoluție asemănătoare și raportările privind poluarea cu particule de praf PM 10 și PM 2.5. Aceleași zile cu vârfuri și momente de poluare au fost surprinse de către Aerlive, în prezent cotele zilnice fiind destul de jos, mult mai mici decât în urmă cu un an în aceeași perioadă.

GRAFIC - Concentrații PM10 București - pentru dispozitive mobile (click aici)
GRAFIC - Concentrații PM2.5 București - pentru dispozitive mobile (click aici)
Poluarea cu noxe în București


Cât privește poluarea cu noxe, concentrațiile de dioxid de azot (NO2) înregistrate au scăzut puternic pe perioada stării de urgență, mai ales cât timp au fost impuse restricțiile de mobilitate. Cel mai probabil, scăderea și fluctuațiile sunt strâns legate de traficul rutier.

Valorile scăzute s-au păstrat relativ și după trecerea pe 15 mai la starea de alertă și renunțarea la restricțiile de mobilitate în localitate, cu excepția a două momente cu cote ridicate (28 și 30 mai).

Creșterea valorilor a venit după 1 iunie, odată cu prima etapă de relaxare a măsurilor. Un punct maxim a fost atins pe 21 iunie, dar în rest cotele înregistrate par că au revenit mai aproape de nivelurile de dinainte de pandemie.

GRAFIC - Concentrații NO2 București - pentru dispozitive mobile (click aici)Poluarea cu dioxid de sulf (SO2) în București


Interesant este că pe perioada pandemiei, pe perioada stării de urgență, concentrațiile de dioxid de sulf au fost în general mai mari decât înaintea pandemiei.

În perioada stării de urgență au existat și două scăderi majore a concentrației de SO2, pe 4-7 mai și apoi mai drastic pe 28 mai - 2 iunie.

După diferitele etape de relaxare, nivelurile de dioxid de sulf sunt la fel de mari ca în majoritatea perioadei stării de urgență.

GRAFIC - Concentrații SO2 București - pentru dispozitive mobile (click aici)Poluarea cu monoxid de carbon (CO) în București


Similar cu situația prezentată mai sus, concentrațiile de monoxid de carbon (CO) au rămas la nivele mari chiar și după instituirea stării de urgență, deși nu au depășit valorile de dinaintea pandemiei.

A existat un singur „vârf” pe 4 mai, apoi o cădere pronunțată între 28 mai și 1 iunie, o „gaură” care se suprapune și peste scăderea din aceeași perioadă măsurată pentru SO2.

GRAFIC - Concentrații CO București - pentru dispozitive mobile (click aici)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7858 vizualizari

 • -7 (17 voturi)    
  poluarea vine de la... (Vineri, 17 iulie 2020, 8:41)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... covid si 5geu. sunt interese mari la capete.
  • +8 (8 voturi)    
   Nu, dar vine de la Rudeni in jumatate de capitala (Vineri, 17 iulie 2020, 10:20)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Au fost gazari si incinerari masive in martie, aprilie, mai si iunie.
   Brusc, in iulie au facut o pauza, ramane de vazut cat ii tine...
   • +3 (3 voturi)    
    Poluarea PM2.5 nu exista în București! (Vineri, 17 iulie 2020, 12:39)

    Argon [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

    M-am uitat pe harta postata de cineva (vezi: https://www.windy.com/-PM2-5-pm2p5?cams,pm2p5,46.279,28.191,6 ) și devine evident ca poluarea cu PM2.5 din București este cam la același nivel cu cea din toata țara cu excepția munților, Dobrogei și a unei parti din Bărăgan unde se inregistreaza nivele mai reduse. Însă peste tot în România concentratia PM2.5 se afla la nivel foarte scăzut. Bulgaria este în aceasi situatie cu noi.
 • 0 (10 voturi)    
  PM 2.5 nu e o problema. (Vineri, 17 iulie 2020, 9:01)

  Lok [utilizator]

  Pe windy arata clar ca sunt tari unde PM2.5 e rupere si nu au nimic.
  https://www.windy.com/-Show---add-more-layers/overlays?cams,pm2p5,27.917,25.313,3
  Pentru cei care nu practica sa se uite pe windy des, E la fel de fiecare data. Romania nu exista pe harta Pm2.5. Bucurestiul nu exista. Avem printre cele mai lipsite zone de PM 2.5 din lume.
  Singura utilitate a acestor informari, este de a ataca puterea actuala, care o fi ea. Si se vor opri subit odata cu schimbarea puterii cu cea care trebuie, in timp ce din punct de vedere al mediului nimic nu are sa se fi schimbat.
 • +4 (6 voturi)    
  articol incomplet (Vineri, 17 iulie 2020, 9:24)

  Giolgel [utilizator]

  Ma bucur ca ati scris acest articol. Ar fi interesat sa vedem graficele pe timp de zi / noapte. Noapte insemand pana sa inceapa sa rasara soarele! Este extrem de important pentru poluare si circulatia curentilor de aer. In zilele cu soare, aerul se ridica rapid de pe la 5-6 dimineata si practic media zilnica este mult influentata. De asemenea am putea vedea mai clar poluarea masinilor, dar, la fel, aici ele sunt ajutate de soare! In zilele cu inversiune termica s-ar vedea mai bine cam cat emit si care e capacitatea Bucurestiului de trafic pentru niste limite acceptabile de poluare. O medie a masinilor in trafic si a poluarii cred ca se poate face. De asemenea corelata cu cat au declarat marii poluatori ca ard: gen CETurile, gropile de gunoi si alte incineratoare, ne-ar oferi o imagine mult mai exacta despre unde trebuie actionat. Asta asteptam de la minister: raspunsuri!
 • +6 (6 voturi)    
  ! (Vineri, 17 iulie 2020, 10:24)

  chiuaua [utilizator]

  Ar trebui efectuate masuratori inainte si dupa eliberarea hidrogenului parfumat..ma scuzati ...sulfurat de catre groapa de gunoi Rudeni .
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 10:32)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Arderi ilegale! (Vineri, 17 iulie 2020, 10:34)

  Andy500 [utilizator]

  Unii ar spune ca se explica datorita traficului cresterea NOx.
  E partial adevarat!
  In starea de urgenta nu au putut circula nici 'arzatorii ilegali', deci nici nu au avut prea multe de ars.
  Aproape in fiecare seara se vad de pe malul lacului Morii norii de fum din zona Rudeni, Chiajna.
  Cand era nevoie de declaratie erau ceva mai putini acesti nori, dar nu chiar lipsa.
  In tot acest timp dl. Costel si Garda de mediu nu vede nimic!
  In Sudul Capitalei, in fiecare zi pe airly sunt valori mari la H2S si SO2. Scad valorile doar cand ploua.
  Iar pe Aleea Lacul Morii nu se masoara H2S, dar in schimb O3 (ozonul) se apropie de multe ori de valoarea de pericol de 70 de micrograme!
  Deci ramane cum am stabilit, spaga merge, cumetriile sunt la putere!
  Dar vestea 'buna' este ca or sa moara si imbecilii care ignora aceste probleme, pentru ca si ei stau tot aici.
  • +3 (3 voturi)    
   . (Vineri, 17 iulie 2020, 12:57)

   g01an [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   in perioada starii de urgente au fost numeroase scandaluri provocate de arderile ilegale si de fiecare data erau afectati indicatorii de PM, nu de NOx. cat a tinut starea de urgenta, aproape in fiecare saptamana au avut loc arderi necontrolate/incendii si s-au suprapus cu un volum mai ridicat de arderi de deseuri (cautau sa profite de scaderea traficului). scaderea calitatii aerului putea fi resimtita, nu era doar o chestiune de masuratori...
 • +4 (6 voturi)    
  cu alte cuvinte (Vineri, 17 iulie 2020, 10:46)

  liviu_ [utilizator]

  in mod normal polueaza masinile (si ambuteiajele pe care primaria nu le rezolva de zeci de ani, ca la noi sa faci o parcare dureaza 3 ani si un pod/pasaj 5 si nu se pot face mai mult de 2 odata!).

  dar pe timp de pandemie poluarea a venit de la arderi ilegale...

  eu cam asta inteled!
 • +1 (3 voturi)    
  . (Vineri, 17 iulie 2020, 12:53)

  g01an [utilizator]

  poluarea cu particule fluctueaza in functie de trafic si de arderile de deseuri din jurul bucurestiului. or fi fost scoase restrictiile, dar a si plecat lumea in vacante, traficul este lejer in ultimele 2 saptamani.

  interesant cu noxele... or merge CET-urile la capacitate pentru a asigura necesarul suplimentar de energie electrica pentru racirea locuintelor, locurilor de munca si centrelor comerciale?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by