Pandemia de coronavirus care a afectat România și-a pus amprenta și pe statisticile de poluare din București, mai ales în perioada când restricțiile de mobilitate au fost la maxim. Interesant e că după introducerea primelor restricții, poluarea cu particule de praf a continuat să fie la niveluri record în Capitală, scăzând treptat ulterior și menținându-se la niveluri minime chiar și astăzi. În schimb, tabloul poluării cu noxe arată complet diferit.

Indicele de calitate aer in Bucuresti - pre si post pandemieFoto: geo-spatial.org

Indicele calității aerului calculat și monitorizat de platforma Aerlive.ro pe baza informațiilor din teren de la stațiile de monitorizare din Capitală a fluctuat pe perioada pandemiei și a stării de urgență, însă per total se află în prezent la un nivel mult mai redus față de începutul lunii martie. Datele Aerlive.ro au fost transpuse într-o serie de grafice interactive de către GeoSpațial, cei care au dezvoltat o aplicație complexă cu date statistice referitoare la coronavirus - https://covid19.geo-spatial.org/

Poluarea din Capitală în timpul pandemiei - indicele de calitate, PM10 și PM2.5

Pandemia de coronavirus care a afectat România și-a pus amprenta și pe statisticile de poluare din București, mai ales în perioada când restricțiile de mobilitate au fost la maxim. Interesant e că după introducerea primelor restricții, poluarea cu particule de praf a continuat să fie la niveluri record în Capitală, scăzând treptat ulterior și menținându-se la niveluri minime chiar și astăzi. În schimb, tabloul poluării cu noxe arată complet diferit.

Trebuie spus că la începutul lunii martie Bucureștiul a fost „zguduit” de mai multe scandaluri privind momente de poluare masivă, în special în weekend și în timpul nopții. De altfel, pe grafic se observă maximul de poluare pe 2 martie, apoi urmate de alte vârfuri de poluare pe 7 și respectiv 9 martie.

După închiderea școlilor și grădinițelor și apoi instaurării stării de urgență, autoritățile vorbeau de „aer de munte” în Capitală, însă poluarea a atins imediat noi valori ridicate în zilele de 17-20, cu un maxim pe 21 martie.

Apoi, indicele de calitate a aerului a scăzut ușor, cu mici fluctuații, și a rămas la cote joase chiar și după trecerea la starea de alertă și momentele succesive de relaxare.

  • Click pe grafic pentru informații exacte pentru fiecare zi.

GRAFIC - Indicele de calitate a aerului - pentru dispozitive mobile (click aici)

În mod similar au avut o evoluție asemănătoare și raportările privind poluarea cu particule de praf PM 10 și PM 2.5. Aceleași zile cu vârfuri și momente de poluare au fost surprinse de către Aerlive, în prezent cotele zilnice fiind destul de jos, mult mai mici decât în urmă cu un an în aceeași perioadă.

GRAFIC - Concentrații PM10 București - pentru dispozitive mobile (click aici)

GRAFIC - Concentrații PM2.5 București - pentru dispozitive mobile (click aici)

Poluarea cu noxe în București

Cât privește poluarea cu noxe, concentrațiile de dioxid de azot (NO2) înregistrate au scăzut puternic pe perioada stării de urgență, mai ales cât timp au fost impuse restricțiile de mobilitate. Cel mai probabil, scăderea și fluctuațiile sunt strâns legate de traficul rutier.

Valorile scăzute s-au păstrat relativ și după trecerea pe 15 mai la starea de alertă și renunțarea la restricțiile de mobilitate în localitate, cu excepția a două momente cu cote ridicate (28 și 30 mai).

Creșterea valorilor a venit după 1 iunie, odată cu prima etapă de relaxare a măsurilor. Un punct maxim a fost atins pe 21 iunie, dar în rest cotele înregistrate par că au revenit mai aproape de nivelurile de dinainte de pandemie.

GRAFIC - Concentrații NO2 București - pentru dispozitive mobile (click aici)

Poluarea cu dioxid de sulf (SO2) în București

Interesant este că pe perioada pandemiei, pe perioada stării de urgență, concentrațiile de dioxid de sulf au fost în general mai mari decât înaintea pandemiei.

În perioada stării de urgență au existat și două scăderi majore a concentrației de SO2, pe 4-7 mai și apoi mai drastic pe 28 mai - 2 iunie.

După diferitele etape de relaxare, nivelurile de dioxid de sulf sunt la fel de mari ca în majoritatea perioadei stării de urgență.

GRAFIC - Concentrații SO2 București - pentru dispozitive mobile (click aici)

Poluarea cu monoxid de carbon (CO) în București

Similar cu situația prezentată mai sus, concentrațiile de monoxid de carbon (CO) au rămas la nivele mari chiar și după instituirea stării de urgență, deși nu au depășit valorile de dinaintea pandemiei.

A existat un singur „vârf” pe 4 mai, apoi o cădere pronunțată între 28 mai și 1 iunie, o „gaură” care se suprapune și peste scăderea din aceeași perioadă măsurată pentru SO2.

GRAFIC - Concentrații CO București - pentru dispozitive mobile (click aici)