Euronewsscrie într-un material pe site-ul său că managementul deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România care vede cum ajung pe terenul său din țările din vest toate tipurile de deșeuri, transformându-se în pubela Europei. Asta, pentru că tratarea deșeurilor este foarte ieftină: 17 euro pe tonă față de 250 de euro oriunde altundeva în Europa.

Articol Euronews despre deseurile din RomaniaFoto: Captura euronews

Importate deseori ilegal, sub pretextul că este marfă, aceste deșeuri sunt trimise în fabricile de ciment unde sunt arse.

”Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal”, explică Romana Puiuleț.

”Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”.

Fum toxic

O altă destinație pentru deșeuri, în afara de fabricile de ciment: incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Dar ONG-urile de mediu atrag atenția asupra impactului fumului toxic asupra populației.

”Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explică Marius Cobârzan de la ”Zero waste Romania”.

În ceea ce privește mediul, și în special gestionarea deșeurilor, România este unul dintre cei mai slabi elevi ai Europei. În București, în timp ce pubelele sunt pline și aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor, asta ducând la o rată scăzută de reciclare.

Euronews îl citează pe ministrul Mediului, Costel Alexe, care arată cu degetul spre lipsa de sprijin a Bruxelles-ului.

”Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea managementului integrat al deșeurilor, gropile de gunoi și incineratoare în România, în bugetul actual. Prioritatea națională este de a mări colectarea selectivă care este în prezent de doar 13.81%”, a spus Costel Alexe.

Gunoi aruncat în stradă

”Doar în București - un oraș care reprezintă 10% din populație - gospodăriile produc peste un milion de tone de deșeuri pe an. Cu o groapă de gunoi care funcționează parțial, depozitarea tuturor deșeurilor este aproape imposibilă. Unele persoane găsesc alternative: aruncă gunoiul pe marginea drumului”, a spus corepondenta Euronews, Mari Jeanne Ion.

Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării aerului și a tăierilor masive de păduri.