Guvernul va aproba, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje, a anunțat premierul Viorica Dăncilă. Potrivit acesteia, una dintre măsuri este plata începând din 2019 a unei garanții pentru ambalajele reutilizabile. Potrivit premierului, vor fi introduși "indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, pentru staţiile de sortare, precum şi pentru încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie".

Colectarea selectiva a deseurilor in CapitalaFoto: Hotnews

UPDATE Actul normativ a fost aprobat. Garanția pentru fiecare ambalaj reutilizabil va fi de 0,5 lei de la 31 martie 2019.

Viorica Dăncilă a mai spus că va fi stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. "De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă", a mai spus Dăncilă.

Citește și:

Se pregatesc modificari drastice pe piata deseurilor reciclabile: Cetatenii vor plati o garantie de 2 lei/ambalaj reutilizabil / Guvernantii spun ca "oamenii sunt incantati de masura", dar firmele de reciclare acuza o "nationalizare"