Se pregatesc modificari drastice pe piata deseurilor reciclabile: Cetatenii vor plati o garantie de 2 lei/ambalaj reutilizabil / Guvernantii spun ca "oamenii sunt incantati de masura", dar firmele de reciclare acuza o "nationalizare"

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 19 martie 2018, 18:03 Actualitate | Administratie Locala


Colectarea selectiva a deseurilor in Capitala
Foto: Hotnews
Ministerul Mediului vrea sa modifice printr-o Ordonanta de Urgenta legislatia privind ambalajele si deseurile reciclabile. Astfel, se doreste introducerea unei garantii de 2 lei/ambalaj reutilizabil (in principal ambalaje sticla, bidoane de plastic, paleti, urmand sa fie stabilit exact care de catreproducator) pe care cetatenii ar urma sa o plateasca cand achizitioneaza produsele, apoi sa o recupereze cand duc borcanele/sticlele goale inapoi de unde au cumparat produsele. O alta prevedere importanta se refera la faptul ca Primariile trebuie sa recicleze 50% din deseurile generate pana in 2020, iar acestea vor beneficia si de banii care acum vin de la producatorii de ambalaje,  prin OTR-uri, pentru a indeplini tintele de reciclare si ajung la colectori.

Proiectul stabileste si noi reguli pentru Organismele de transfer de Responsabilitate (OTR-uri) si inaspreste conditiile de autorizare.

Producatorii de ambalaje, cei care detin centre de sortare, dar si colectorii de deseuri spun ca acest proiect inseamna o "nationalizare a pietei de deseuri" si o amputare a unui bussines privat prin alocarea banilor de la producatori catre primarii. Astfel, acestia estimeaza ca ar fi vorba de circa 250 milioane de euro pe an care acum ajung de la producatorii de ambalaje, prin OTR-uri, la colectori, si care de acum inainte vor ajunge la primarii. Un alt subiect care a generat controversa este garantia de 2 lei, ingijorarea producatorilor fiind ca va creste foarte mult pretul anumitor produse si acestea vor deveni necompetitive.

Un alt motiv de ingrijorare pentru mediul privat este prevederea ca gunoiul  generat de populatie este proprietatea municipalitatii, iar cetatenii nu vor mai putea da cui doresc deseurile reciclabile. Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca acest lucru nu este adevarat, municipalitatea fiind proprietara doar pe gunoiul pe care cetatenii il dau operatorului de salubrizare, iar aceasta masura va limita furtul din tomberoane.Ce spune Ministerul Mediului

Reprezentanti ai Ministerului Mediului, despre nouttatile aduse de OUG:
  "Acest proiect va responsabiliza primariile si salubristii prin introducerea acelor indicatori de performanta. Se clarifica modul de implementare a colectarii selective, se detaliaza implementarea principiului "plateste pentru cat arunci". Cetatenii vor putea fi taxati pentru cantitatea de deseuri  care ajunge la depozitare. Nu vor mai plati pentru materialele reciclabile stranse separat. Mai este o modificare legata de ambalajele primare reutilizabile, unde se introduce acel sistem de garantie de 2 lei. Pretul produsului nu va creste, fiindca atunci cand returneaza sticla, consumatorul va primi inapoi banii, dar va aparea aceasta garantie tocmai in ideea de a reutiliza si returna aceste ambalaje primare catre producatori, in vederea refolosirii lor. Este un sistem care se aplica in statele vestice, care s-a aplicat si la noi cu ceva timp in urma si nu facem altceva decat sa introducem aceste principii ale economiei circulare, masura respectiva este prinsa in recomandarile Comisiei Europene. Nu este o propunere noua menita sa distorsioneze piata. Oamenii sunt incantati de aceasta masura si o considera benefica pentru protejarea mediului".

Reprezentanti ai Ministerului Mediului despre noile reguli pentru OTR-uri: " Nu este adevarat ca multe OTR-uri vor iesi de pe piata. Ceea ce vrem noi sa propunem este sa crestem gradul de responsabilizare, se creste gradul de colaborare dintre OTR-uri, producatori si autoritati publice locale fiindca deseurile se gestioneaza in primul rand la nivelul populatiei. S-a modificat pragul de 50.000 de tone pentru a putea fi licentiati, inainte nu exista un prag, era doar acel capital social de 400.000 lei. Acum se propune unul de un milion lei, in ideea in care OTR-urile formate din producatatorii care pun pe piata ambalajele sa aiba posibilitatea de a gestiona aceste deseuri la nivel national".


Reprezentanti ai Ministerului Mediului despre banii de la producatori care ajung la primarii: "Noi suntem de parerere ca firmele de colectare nu vor disparea, ele isi au rostul lor si vor functiona in continuare. Noi vorbim aici doar de ambalaje, dar colectorii nu colecteaza doar ambalaje, colecteaza si alte categorii de deseuri reciclabile: maculatura, plastice care nu sunt doar ambalaje primare, fierul care nu vine doar din cutiile de sucuri si bere, sticla din alte surse. Primariile vor primi bani doar daca se implica in aceasta colectare selectiva. Daca nu, nu vor primi niciun ban. Cetatenii daca nu doresc sa dea deseurile reciclabile catre Primarie, le pot da catre ce colectori doresc ei. Deseurile date de cetateni catre salubristi sunt ale primariilor. Am introdus aceasta notiune de deseuri municipale ca acele tomberoane pentru colectare selectiva sa nu mai fie vandalizate. Colectorii care sunt seriosi vor functiona in continuare. Ei pot sa primeasca bani de la OTR-uri. Primaria primeste bani pentru cantitatile pe care le colecteaza prin sistemul propriu, iar colectorii pentru deseurile care ajung la ei prin alte surse, nu prin sistemul de salubrizare".
Ce spun ceilalti actori din piata

Constantin Damov, presedintele Coalitiei pentru Economie:
"Este o tentativa de monipolizare a colectarii deseurilor in mana autoritatii locale. In momentul de fata industria consuma deseuri care in proportie de 90% vin de la companii de colectare altele decat firmele de salubritate. Noi suntem Green grup avem o capacitate de 400.000 tone pe an. Noi vedem aceasta lege ca o interventie a statului pe piata colectarii deseurilor cu intentia de a crea monopolul municipal asupra deseurilor. Interventia statului este justificata chiar cu crearea de monopol acolo unde nu exista nimic structurat, dar in momentul de fata prin inactivitatea primariilor in ultimii 10 ani in domeniul colectarii selective s-a creat o piata functionala si competitiva a firmelor de colectare care colecteaza pe baza cumpararii deseurilor de la generator - REMAT, puncte de colectare. O schimbarte brusca de directie va induce o criza de aprovizionare pentru industriile care folosesc deseurile ca si materii prime - hartie carton, lemn, sticla masei-plastice. Sunt peste 3500 IMM-uri in domeniul acesta al colectarii deseurilor. Este o piata care dispare peste noapte. Sunt bani privati, intr-un circuit privat. Ce se doreste este ca orientarea acestora sa se faca catre primarie. OTR-urile vor trebui sa plateasca sumele pe care le iau de la producatori le orienteaza in exclusivitate catre primarii. Garantia aceasta de 2 lei este o pista falsa, este doar la acele ambalaje care se vor reumple. Niciun borcan nu se reumple, iar dintre sticle sunta numite sticle de bere la 500 ml. De ce sa impui un pret cand ei deja au un sistem in care isi practica preluarea reutilizabilelor. Cum s-a calculat 2 lei? o sticla cumparata de la fabrica este la 40 de bani. Atunci se duce cineva si ia un camion de sticle de la fabrica si ia 2 lei daca le vinde la supermarket.

Coalitia pentru Economie Circulara (CERC) a solicitat Premierului Viorica Vasilica Dancila retragerea Proiectului de OUG privind regimul deseurilor.

Julia Leferman - director general Asociatia Berarii Romaniei: "Proiectul de OUG pus in dezbatere publica are un impact major asupra numeroase domenii de activitate si industrii, cum este si cazul industriei berii, afectand economia locala in ansamblu.  In ceea ce priveste sistemul garantial propus pentru ambalajele reutilizabile se stabileste in mod arbitrar o valoare a garantiei de 2 lei/ambalaj. In mod traditional, sistemele de garantie si returnare pentru ambalajele reutilizabile sunt gestionate voluntar de producatorii produselor in cauza. Acestia, fie isi stabilesc propriul sistem de returnare pentru produsele pe care le introduc pe piata sau le distribuie, fie isi alatura resursele altor producatori utilizand ambalaje comune (i.e. ambalaj standardizat in cadrul industriei utilizatoare). In prezent, in Romania, membrii Asociatiei Berarii Romaniei au in gestiune sisteme depozit voluntare care permit recuperarea in proportie de peste 90% a acestor ambalaje si asigura totodata un numar optim de cicluri de utilizare. In sistemele voluntare de depozit, valoarea garantiei este stabilita prin raportare la valoarea de inlocuire a ambalajului si, prin urmare, producatorul fie primeste inapoi ambalajul pentru a fi refolosit, fie retine garantia din care poate plati productia unui nou ambalaj. De aceea, o valoare a garantiei apropiata de valoarea practicata de catre producatorii de produse ambalate in ambalaje reutilizabile poate fi utila si sa reflecte in mod corect realitatile economice fara a distorsiona intregul lant de aprovizionare.  O valoare care este pana la 4 ori mai mare/dubleaza pretul de vanzare va duce la eliminarea din comert a produsului ambalat in ambalaj reutilizabil datorita costului de achizitie/vanzare excesiv si astfel incurajarea comertului cu produse ambalate in ambalaje de unica folosinta. Avand in vedere ca industria berii are in prezent cea mai mare pondere de ambalaje reutilizabile (cca. 20% din totalul ambalajelor puse pe piata), anticipam ca scaderea pietei pentru produsele in ambalaj reutilizabil este de natura sa duca la pierderi financiare si masuri corelative precum inchiderea de unitati de productie si concedieri".

Asociatia Berarii Romaniei este nemultumita si de modul de calcul al costurilor gestionarii deseurilor.

"Tarifele percepute de sistemele colective (OTR) sunt tarife avizate de autoritatea competenta si exista instituita obligatia ca acestea sa fie aplicate in mod unitar tuturor producatorilor. Acestea pastreaza intr-o mare masura caracteristicile unui pret liber determinat de piata, intrucat OTR-urile sunt stimulate de concurenta sa propuna un tarif mai scazut in dorinta de a atrage un numar mai mare de producatori. Contravine principiului economiei functionale de piata ca producatorii sa fie obligati sa suporte costurile activitatii de salubritate in mod direct, asa cum se propune prin noile prevederi, fara ca asupra acestor costuri sa se exercite o presiune concurentiala. Consideram ca serviciile de colectare separata prestate de operatorii de salubritate trebuie sa fie tranzactionate pe o piata libera in concurenta cu serviciile de colectare prestate de alti operatori autorizati sa le desfasoare. In caz contrar, producatorii vor fi obligati sa suporte prin aceste costuri nete inclusiv ineficienta operatorilor de salubritate, care nu isi desfasoara activitatea pe piete concurentiale, ci detin monopol in zonele in care actioneaza", se mai arata in punctul de vedere al Asociatiei.

"In ceea ce priveste optiunea producatorilor de a realiza obiectivele de mediu in regim individual, solicitam mentinerea legislatiei actuale privind modul de realizare a obiectivelor in regim individual, in acord cu prevederile Ordinului 1503 din 18 decembrie 2017 care modifica Ordinul 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contributiilor si taxelor datorate la Fondul pentru mediu. Nu in ultimul rand, conditiile de autorizare pentru OTR asa cum se prezinta ele in proiectul actual de OUG pot duce la restrangerea competitiei dintre acestea, cu consecinte asupra nivelului tarifelor practicate in piata", mai precizeaza Asociatia Berarii Romaniei.

Dragos Doru, Can Pack Recycling, reciclator: "Acest proiect de Ordonanta este o propunere de amputare a mediului de afaceri. In Romania s-au dezvoltat foarte multe firme de colectare. Noi estimam ca sunt undevala 100.000 de oameni angajati in sectorul colectarii si reciclarii.  Acum se propune ca producatorul sa plateasca banii pentru reciclare OTR-ului, iar OTR-ul sa ii dea catre UAT-uri. In plus, proiectul elimina undeva la 95% dintre colectori  prin introducerea unui cod "ambalaj municipal". Deci tot ceea ce se produce ca deseu ei au denumit ambalaj municipal. Vor sa faca un monopol prin care salubristul ia tot. Din bonificatiile de la OTR traiesc colectorii care vor fi scosi de pe piata. Majoritatea colectorilor pe care ii cunosc au credite, au investitii in curs, au fonduri europene accesate si 5 ani garanteaza niste conditii. O alta problema este ca dispare materialul bun care intra la reciclare. Daca vine materialul din groapa, in loc sa bag bani in investitii, bag bani in reparatia utilajelor fiindca se vor distruge mai repede. In momentul de fata se amputeaza dreptul meu de a da gunoiul cui vreau, eu acum trebuie sa-l dau salubristului. Asta este dreptul de opriune al generatorului de deseuri.Garantia aceea pentru ambalajele reutilizabile este o ineptie. In momentul de fata este un astfel de sistem facut de producatori. Este un sistem trasabil. Ganditi-va ca d-voastra pentru o sticla de bulion care costa 1 leu trebuie sa platiti 3 lei, apoi sa va intoarceti de unde ati cumparat, sa lasati sticla si sa luati banii. In momentul de fata Romania nu este pregatita pt asa ceva. In piata exista circa 1,3 milioane de tone de ambalaje puse anual. Intre 2016-2017 producatorii au inceput sa-si faca tintele. Bonificatiile date de OTR-uri au impulsionat un colector mic, care avea un mic depozit in curte, sa devina un colector mediu. Si-au facut platforma, si-au luat masini. Guvernul a observat ca 250 de milioane de euro sunt in joc in fiecare an. Dar in acelasi timp, ei nu isi faceau planurile cu UAT-urile".

Ce intentioneaza sa faca primarii cu banii de la producatorii de ambalaje:

Dan Tudorache, primar Sector 1, Bucuresti: "Daca m primi acesti bani, cu siguranta ca i-am investi in unica groapa care se afla in Bucuresti, in Sectorul 1, unde avem diverse reclamatii, dar nu stiu daca vor ajunge la UAT-uri, dar noi avem cu siguranta ce facem cu ei. Mi se pare in regula ca acesti bani sa ajunga la primarii".
Robert Negoita, primar Sector 3, Bucuresti: "Pai nu vi se pare corect ca acesti bani sa ajunga la noi? Vom investi in reciclare si in colectare selectiva.  Noi avem cea mai dezvoltata infrastructura din tara pentru colectarea selectiva, cu tomberoane separate, numai ca mai avem mult pana departe. Noi am creat ceva conditii, nu au fost pe cheltuiala noastra ci a operatorului de servicii, avem cateva sute de pubele. Nu functioneaza insa la nivelul la care ar trebui".
Ce modificari aduce proiectul de Ordonanta - scurt rezumat

- Costurile nete de colectare separata, transport, sortare si dupa caz alte operatii de tratare a deseurilor de ambalaje, de colectare separata a DEEE-urilor, a bateriilor si acumulatorilor,  care  se  regasesc in deseurile  municipale  se  suporta de  catre operatorii economici supusi regimului de raspundere extinsa a producatorului prin persoanele  juridice  autorizate pentru  operarea sistemelor colective de indeplinire a obligatiilor in regimul de raspundere extinsa a producatorului;

- OTR-urile au obligatia sa incheie contracte/parteneriate sau alte forme de colaborare, in conditiile legii,  cu  autoritatile  executive  ale  unitatilor administrativ - teritoriale  in  limita cantitatilor  de  ambalaje  primare  preluate  prin  contract  de  la  operatorii economici responsabili;

- Autoritatile  administratiei  publice  locale  au  obligatia  sa  atinga,  pana  la  31 decembrie 2020, un nivel de pregatire pentru reutilizare si reciclare de minimum 50% din masa totala generata, cel putin pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere sau, dupa caz, din alte surse, in masura in care aceste fluxuri de deseuri sunt similare deseurilor care provin din gospodarii. 

- Autoritatile administratiei publice locale care au contracte de delegare a gestiunii serviciului  de  salubrizare  incheiate  anterior  intrarii  in  vigoare  a  prezentei  legi  au obligatia de a se conforma cu prevederile prezentei legi in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a acesteia, cu respectarea legislatiei privind concurenta, iar depasirea  acestui  termen  atrage  nulitatea  de  drept  a  contractului  de  delegare  a gestiunii.

- Operatorii  economici  care  introduc  pe  piata  nationala  ambalaje reutilizabile  sunt  obligati  sa  introduca  pe  piata  numai  ambalaje  reutilizabile  care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple.

- Operatorii  economici  care  introduc  pe  piata  nationala  produse  ambalate  in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati:
a) sa aplice sistemul garantie pentru ambalajele respective la o valoare unitara de 2 lei/buc.;
b) sa asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori;

- Autoritatile  administratiei  publice  locale au  obligatia    sa implementeze instrumentul economic "plateste pentru cat arunci", oferind cetateanului posibilitatea de a alege din cel putin doua variante de tarife distincte pentru gestionarea deseurile municipale , respectiv pentru gestionarea deseurilor reziduale;

- Se  interzic amestecarea deseurilor de ambalaje colectate selectiv, precum si incredintarea,  respectiv  primirea,  in  vederea  eliminarii  prin  depozitare  finala,  a deseurilor de ambalaje.

- Pentru a fi autorizate, OTR-urile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa aiba ca actionari/asociati numai operatori economici prevazuti la alin. (1) a caror  activitate  principala  (cod  principal  CAEN)  sa  constituie  fabricarea, comertul de produse ambalate;
b) sa  aiba  cantitatea  de  ambalaje  introdusa  pe  piata  nationala  de  catre actionari/asociati in anul precedent celui in care se solicita autorizarea mai mare de 50.000 tone;
c)sa  aiba  un  capital  social  subscris  si  varsat  de  minimum  1.000.000  lei  ca dovada  a  capacitatii  de  finantare  in  numele  operatorilor  economici,  a costurilor  care  decurg  din  colectarea,  valor ificarea,  inclusiv  reciclarea  tuturor deseurilor de ambalaje pentru care preia responsabilitatea;
d) sa permita potrivit actului constitutiv, primirea de noi actionari/asociati.

Despre piata de reciclare din Romania

In prezent, pe piata de deseuri din Romania exista producatorii care pun pe piata ambalajele, exista OTR-uri (Organisme Transfer Responsabilitate) care pe baza unor documente justificative de la reciclator si pe baza unor bonificatii date colectorilor si reciclatorilula asigura la nivel de documente faptul ca producatorii isi indeplinesc tintele de reciclare. Si exista colectorii si reciclatorii. Producatorii de ambalaje, cei care le pun pe piata, platesc catre OTR-uri anumite sume de bani, pe baza de negociere pentru asigurarea tentelor de reciclare, undeva la 60%.

Intrucat primariile nu au facut colectare selectiva in ultimii 10 ani, iar producatorii de ambalaje aveau acele tinte de colectare,  acest business s-a dezvoltat foarte mult. Principalii colectori au fost o lunga perioada acei oameni saraci care colectau din tomberoanele oamenilor, din parcuri si de pe strada sticle de plastic, de sticla si doze de aluminiu si le duceau la centrele de colectare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19857 vizualizari

 • +7 (29 voturi)    
  Alta idiotenie (Luni, 19 martie 2018, 18:22)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Marca PSD+ALDE. Desigur e o GOLANIE evidenta pe care doar gastie astea de borfași numite 'partide" o pot gândi ca sa isi atinga scopul (singurul) - SA FURE; SA FURE, SA FURE cât pot, de unde pot, ei si clientela lor. Chiar si din lazile de gunoi.
  • +6 (14 voturi)    
   Totul e tzeapa PSD, antreprenorii fug, iarasi (Luni, 19 martie 2018, 21:18)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Totul e pacaleala in Romania, tzeapa, practici anticoncurentiale fiindca statul nu suporta concurenta, statul (adica PSD) vrea sa stoarca toti banii de la cetateni.

   E inca o hotie care distruge un sector al economiei.

   Si uite asa, inca un motiv sa-ti iei catrafusele si sa pleci din tara, fiindca aici te omoara statul.

   Mult noroc antreprenorilor in noile lor tari!!!
  • +2 (6 voturi)    
   Ideea nu e rea (Marţi, 20 martie 2018, 10:15)

   SebyS [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Cu toate ca vine de la coalitia de guvernare, pe care nu o apreciez deloc, nu pot sa zic ca aceasta idee este una rea. Fara aceasta taxa pe deseurile reciclabile nu vom reusi sa responsabilizam populatia sa recicleze si sa ajungem la cotele de reciclare pana in 2020. Doar sa apelezi la bunul simt si la spiritul civic nu merge. Observ zilnic sticle de plastic/sticla/aluminiu aruncate peste tot prin natura sau in ghenele necorespunzatoare. Cand acele sticle vor costa 2 lei, ma indoiesc ca vei mai vedea atat de des acest lucru.
   In tarile civilizate exista aceasta taxa si functioneaza. Pe langa produs, platesti si ambalajul. Contravaloarea lui o primesti atunci cand il returnezi.
   Nu cred ca ar trebui respinsa aceasta lege doar pentru ca vine din partea PSD. Mai vin si ei cu idei buna si daca le respingem pana si pe alea, atunci vai de capul nostru - o sa murim sufocati de gunoaie.
   Si daca e sa o respingeti, ce alta idee de aveti pentru o colectare mai buna a deseurilor? Sincer, in momentul actual nu vad ca lumea sa se dea peste cap pentru a recicla.
   • -1 (3 voturi)    
    sunt reglementari europene (Marţi, 20 martie 2018, 13:03)

    Levellers [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

    carora trebuia sa ne conformam de mult timp, pana una - alta ne afundam in gunoaie si poluare.
  • +4 (6 voturi)    
   Asa este si la nemti... (Marţi, 20 martie 2018, 10:31)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   am cumparat apa la pet in Frankfurt, si mi-au oprit garantie de 0.4 euro pe fiecare sticla. Daca aduceam sticla goala inapoi, primeam si eu garantia inapoi.
 • +13 (23 voturi)    
  pai da ma fratilor, platim si asta. Dar (Luni, 19 martie 2018, 18:28)

  moka [utilizator]

  infrastructura ca sa colectati inapoi ambalajele si sa ne luam banii de garantie , o aveti?
  Sau tre sa stam la cozi zile intregi si sa facem cerere ca sa ne luam banii de garantie
  • -1 (7 voturi)    
   de ce sa platim? (Marţi, 20 martie 2018, 9:52)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui moka

   poate dumneata iti permiti o noua scumpire a produselor de consum!
   dar nu toti si-o permit!
   si apoi.. sa umbli cu sticlele si cutiile in geanta, pe la magazine, la alte cozi, ca sa iti primesti garantia inapoi, o fi bine pt dumneata..dar nu toti au timp de asa ceva!..
   bai nene bai!
   te-ai gandit mult?
   • +1 (7 voturi)    
    De ce nu? (Marţi, 20 martie 2018, 10:23)

    SebyS [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

    In tarile civilizate (ex. Germania) lumea merge cu sticlele in sacose la magazine pentru ca sa le recicleze si nu comenteaza. Sunt aparate care preiau automat sticlele si iti dau un bon pe care il poti folosi la cumparaturi. Ce e atat de greu? Daca s-ar aplica si la noi care ar fi problema? Pai stai sa vezi ca noi suntem mai cu mot si mai comozi. Si pana la magazin trebuie sa mergem cu masina ca de` avem valoare. Cu gandirea asta ne meritam soarta!
    Si dupa cum s-a zis, banii ii primesti inapoi cand returnezi produsul. Unde pierzi banii? Ca tu nu vrei sa reciclezi si esti prea comod sa umbli cu niste sticle in sacosa, atunci e problema ta. Nu ai vrea sa vina cineva la tine acasa la sa-ti selecteze tie gunoiul ca tu esti prea lenes? O sa murim ingropati in gunoaie cu gandirea asta.
    • 0 (6 voturi)    
     Total de acord, SebyS (Marţi, 20 martie 2018, 11:56)

     Cuca [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

     Numai ca nu te poti pune cu mentalitatea de "castigatori la tragerea la sorti a geneticii" pe care o au romanii, in infinitul lor complex de inferioritate sublimat in complex de superioritate.

     Cum sa mearga ei cu niste sticle goale pana la Mega la colt ? E mult sub demnitatea lor.
     • 0 (2 voturi)    
      nea (Marţi, 20 martie 2018, 13:43)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

      cuca,ma iertati,mata legi psihologia termenilor pomposi si infinit de goi,cu mersul cu sacosa la piata?si de ce la mega,ca maria ta cumpara numai de la mega?altii nu prea au mega la colt sau,si mai rau stau destul de departe un butic.dar deh,demnitatea tine de sacosa si eventual de super/hipermarket,cat mai ales in exprimarea alambicata fara motiv si de sagetile otravite,aruncate din varful buzelor subtiri si pudrate
      sunt infinit de dezgustat,desi e sub demnitatea mea
      • +2 (2 voturi)    
       domnule draga, va multumesc! (Miercuri, 28 martie 2018, 11:37)

       misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Point

       pentru acest raspuns!
       m-a uns pe suflet!
       sper sa fie cat mai multi care sa gandeasca, si sa vada realitatea lucrurilor din tara asta!
     • +2 (2 voturi)    
      cuca (Miercuri, 28 martie 2018, 11:36)

      misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

      nu e vorba numai de asta!
      minti inguste!
      traiesti in tara asta romaneasca sau tastezi asa ca sa mai pierzi timpul si sa iti dai cu parerea despre ce bine e in alte tari civilizate?
      cand s-ao alinia si salariile noastre la cele din ue, ne mai gandim daca suntem de accord cu noi taxe!
      pana una alta suntem la coada listei tarilor!
      poate dumneata o duci bine!
      nu inseamna ca toti romanii o duc la fel de bine ca dumneata!
      castigator la tragerea de sorti a geneticii!
      apropos- nu mai folosi expresii in ideea sa te dai mare, dar care nu stii ce inseamna!
    • +3 (3 voturi)    
     @SebyS (Marţi, 20 martie 2018, 13:08)

     adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

     Hai sa o luam altfel..imi cumpar trei beri la sticla pentru care dau in plus 6 ron. Ok, nici o problema cu acest lucru. DAR, ce fac daca buticarul de la care am luat berea zice ca nu am luat-o de la el si nu-mi da nimic. Ce fac? Ca asa zice legea: "apoi sa o recupereze cand duc borcanele/sticlele goale inapoi de unde au cumparat produsele." Ma duc sa-i f*t una in cap lui Graţiela Leocadia GAVRILESCU cu sticlele ramase pentru ideea idioata cu care a venit??
     • -2 (2 voturi)    
      Drobul de sare (Marţi, 20 martie 2018, 16:19)

      SebyS [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

      Pai asa putem sa ne uitam mult la drobul de sare si sa nu facem nimic. Analizam prea mult si ajungem sa descoperim tot felul de piedici si batem pasul pe loc.
      Nu poti sa-i dai lui Gigi buticarul, te duci la un sediu de colectare a deseurilor. Nu cred ca o sa te oblige sa duci sticla/borcanul exact la acelasi comerciant. Nicaieri nu este asa.
      • 0 (2 voturi)    
       pai (Marţi, 20 martie 2018, 17:35)

       Point [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

       unde avem noi centre de colectare frate?la glina?la coltul blocului sau al strazii?
       la voi zboara vaca cu ata de gat?
       luati orice idee care are aplicare in vest de cine stie de cand si vreti sa o aplicati pe plaiurile mioritei.
       oare cine profita de afacerea cu peturile?
       cine crezi ca o sa faca burta mare acum?
    • +2 (2 voturi)    
     noi nu suntem germania! (Miercuri, 28 martie 2018, 11:31)

     misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui SebyS

     mai terminate cu exemple date din alte tari!
     acele tari nu au atatea taxe cate sunt la noi in tara
     avem deja o eco taxa! ce s-a facut, ce se face cu ea?
     de ce mai e nevoie de inca o taxa?
     sa poata sa fure jegurile care ne guverneaza mai mult?
     eu nu vreau sa ma supun acestei noi modificari !
     salariul meu e acelasi din 2012!
     intelegi?
   • +2 (6 voturi)    
    sa stii ca in Germania (Marţi, 20 martie 2018, 10:33)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui misa2002_2006

    asa este: dai cu 0.4 euro mai mult pe fiecare sticla de plastic pe care o cumperi, si, cand o aduci inapoi, primesti 0.4 euro pe fiecare sticla.
    In rest, cam ai si tu dreptate: e de ras sa umbli cu sticlele goale dupa tine la MegaImage...
    oricum, daca se va implementa legea, eu sunt decis sa imi recuperez banii pe sticle: numai sa le vad fata celor de la megaImage cand sunt nevoiti sa mai si dea bani, nu numai sa ia.
    • +2 (2 voturi)    
     domnule bancher (Vineri, 18 mai 2018, 14:28)

     misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     sa te intreb de timpul liber?
     ai citit comentariul meu, cu atentie?
     atunci ai putea sa raspunzi si ce rol mai are eco taxa...
     eu nu vreau sa imi pierd timpul la cozi asteptand sa imi recuperez banii..in Romania se lucreaza, la patroni, zi lumina..dar probabil ca stii acest lucru..
     nu inteleg totusi de ce il ignori..
     iar ca ajungem sa traim cu gunoiul in fata blocului, ca vor niste prosti sa facem sortare, iar nu e o solutie..cel putin in orasele mari, aglomerate cu blocuri cu multe etaje..
     de lenea dracu ce au in ei, sau de prostie multa, mai bine sa dea o lege de tot r....l, care sa nu poata fi aplicabila, decat sa ia masuri de sortare a gunoiului pe benzi de rulare, direct la gropile de gunoi.
     hai, sanatate!
 • +18 (22 voturi)    
  2 lei?? (Luni, 19 martie 2018, 18:33)

  of of [utilizator]

  Taxa de depozit e foarte necesară, e singura metodă ca albiile râurilor și pădurile unde se merge la picnic ori în drumeții să fie curate tot timpul, nu doar când se fac acțiuni de ecologizare.
  Dar PSD va reuși să aplice prost și să strice tot ca de obicei, cu gândul la interesele lor.
  2 lei pentru un pet e cam mult, e cât conținutul unei sticle de apă (chiar mai mult dacă ne gândim la o sticlă de apă de 0,5 litri). În alte state UE cum este?
  • +12 (12 voturi)    
   25/15/8 centi (Luni, 19 martie 2018, 21:00)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui of of

   25 centi pt sticlele din plastic/aluminiu reciclabil,15 centi pt sticlele din plastic reutilizabile si 8 centi pt sticlele din ...sticla (cum ar fi cele de bere de 0,5 litri). Germania.
   • +6 (6 voturi)    
    si (Luni, 19 martie 2018, 23:07)

    chillbill [utilizator] i-a raspuns lui brita

    2 euro pentru lazile de bere. daca duci o lada plina cu sticle goale, iei cam 3 euro inapoi.
  • +8 (10 voturi)    
   metoda functioneaza la americani (Luni, 19 martie 2018, 23:13)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui of of

   dar au centre de colectare, sau direct la supermaket, la intrare au masini de colectat. numai pt. 1l, 2l si doze de aluminiu, sau sticle mici de bere.
   iar garantia e de cinci centi.
   si acolo, umbla boschetarii cu carucioare de supermaket si rascolesc prin gunoaie.
   pt. containere de plastic mai mari, ca si pt. hartii, colectarea se face de acasa, odata cu gunoiu. numai ca reciclabilele, plastice, sticla si hartie, trebuiesc puse separat in saci bleu transparenti. se aduna saptamnal, din fata casei.
   daca amesteci plastice sau hartie in gunoiul menajer, nu le separi, poti lua o amenda usturatoare, data de departamentul de sanitation al orasului. au si politia lor, in nyc, sanitation police.
   te amendeaza si daca'ti gaseste gunoaie raspandite pe trotoar, in fatza casei. si mai vin boschetarii si rup sacii de gunoi sa scoata peturi, lasand gunoiul raspandit. deci, daca nu esti atent, poti lua amenda, caci politia gunoierilor nu vrea sa stie.
   de asemenea, pe la locurile publice, bibilioteici, scoli, sau alte cladiri administrative, sunt recipiente mari, ca cele din poza de mai sus, unde poti merge sa aruci deseuri, plastice, metal, hartie, separate.
   periodic, anunta din timp, vin si colecteaza mobile uzate, de care vrei sa scapi. le scoti pe trotuar cu in ziua cand se anunta colectarea. saltele, scaune, fototlii, canapele, etc.
 • +7 (13 voturi)    
  reciclabile (Luni, 19 martie 2018, 18:39)

  codrean [utilizator]

  La Oradea colectam de mai multi ani separat gunoiul menajer de reciclabile (metal, sticla, plastic, hartie) si totul e OK, firma care le colecteaza le valorifica. Ce vom face daca intra in vigoare aceasta lege ? Renuntam, desigur. Ce rost are sa selectam si sa mai si platim ?
 • +19 (21 voturi)    
  Au cam dispărut toate pubelele de reciclare (Luni, 19 martie 2018, 18:42)

  Captain Obvious [utilizator]

  Acele 3 pubele la care te chinuiai sa îndesi și sticla ta ca sa vina tractorul să le ia pe toate in aceeași remorca.
  Cel puțin în sectorul 6
  • +2 (4 voturi)    
   confirm! (Marţi, 20 martie 2018, 10:00)

   misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   totul e tactica..
   sa aiba motiv sa aplice acea taxa de 2 lei!
   sunt niste jeguri!
   trebuiesc boicotati!
   sa nu ajunga la aplicarea acestei taxe care nu este de fapt decat o noua scumpire!
   va dati seama ce cozi interminabile ar fi pe la magazine, sau centre de reciclare, pt recuperarea garantiei? cati vor avea timp sa stea la cozi?
   este la fel cum e cu bonul fiscal castigator..cati isi pastreaza bonurile, ca sa verifice apoi daca au castigat?.. :(
 • +5 (13 voturi)    
  Reciclare adevarata (Luni, 19 martie 2018, 18:43)

  florinos [utilizator]

  Aia numiti voi reciclare ? 3 tomberoane puse la coltul unui bloc sau la 4-5 strazi ?
  Reciclarea trebuie realizata de orice cetatean, nu ar trebui sa fie benevola. Renuntati la topoganele de gunoi, dati amenzi daca nu se arunca hartiiile si plasticul acolo unde trebuie. Firmele de salubrizare sa stranga o zi hartia, a doua zi gunoiul, a treia zi plasticul etc. Nu toate la un loc ca lasa ca le reciclam din nou.

  De orasele din provincile Cluj, Oradea, Timisoara, Brasov, Sibiu, Piatra Neamt, Iasi pot sa recicleze dar in Bucuresti exista tomberoane de reciclare doar in anumite locuri ?

  De ce Primaria Bucuresti nu are acest lucru printre prioritati ? Rade provincia de noi si vom fi amendati si de UE.
 • +11 (13 voturi)    
  conducerea cam pute (Luni, 19 martie 2018, 18:45)

  clencix [utilizator]

  Vorba multa saracia omului - deocamdata s-au desfiintat clopotele cu deseuri separate si nu se mai colecteaza nimic selectat, pana sa se dreaga se strica tot si inca se diecuta ce sa se faca. Ar trebui ca in CE sa se amendeze Romania pentru rea vointa in selectarea gunoiului, totul din vina unui guvern si conduceri iresponsabile, nepasatoare la binele populatiei, care ar fi bucuroasa sa aiba colectarea selectiva dar nu are cu cine sa o faca.
 • +5 (15 voturi)    
  Era si timpul... (Luni, 19 martie 2018, 18:59)

  transalpinarum [utilizator]

  Cu valoare pentru fiecare recipient, o sa fie muuult mai curat! Practic un incentiv direct pentru cei care sunt nevoiasi si vor sa faca un ban. Caraie firmele care "colecteaza" deseuri? who cares? eu vreau sa fie lins cand merg pe munte, sa nu mai vad paduri si rauri pline de peturi. Fiecare magazin care vine in astfel de recipienti trebuie sa fie obligat sa colecteze, spre exemplu Lidl stie sa colecteze in vest, acolo unde legislatia il obliga. Ah, si cu cat e valoarea mai mare, cu atat mai bine.
  • +4 (8 voturi)    
   Ar fi minunat să dispară peturile și sticlele (Luni, 19 martie 2018, 21:58)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui transalpinarum

   Care acum sunt aruncate peste tot.
   Dacă s-ar da 2 lei, ar dispărea în 24 de ore din toată țara.
   Dar nu prea se înțelege că va fi 2 lei și un pet, dacă va fi ar fi extraordinar.
   • +3 (5 voturi)    
    tehnici de marketing in politica (Marţi, 20 martie 2018, 1:53)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Pretul exagerat fata de puterea de cumparare a romanului. Bineinteles ca asta e prima strigare se va ajunge la 0.5 la aplicarea legii, dar deja pare ieftin.
    Totusi romanul are cel mai mic spatiu locativ din Europa: ai o petrecere cineva te ajuta sa cumperi niste bautura de la supermarket, dar apoi nu mai ai unde sa duci respectivele ambalaje pana nu mai faci rost de niste timp, de un mijloc de transport sa te intorci de unde le-ai luat. Magazinul din colt nu cred ca e pasionat sa stranga gramezi de ambalaje, dar sa faca vanzari modeste - pe care sa le dea in avans la returnatori.
 • +14 (14 voturi)    
  Necompetitive? Pff (Luni, 19 martie 2018, 19:10)

  MinDepous [utilizator]

  Avand in vedere ca garantia se recupereaza, costul final al consumatorului este acelasi. Hell - lasam preturile de la raft asa, cu intrare separata pentru garantii pe bon. Solutii tehnice exista.

  In Germania, platesti:
  - 25 de eurocenti pe unele sticle de plastic
  - 15 eurocenti pentru alte sticle de plastic
  - 4-6 centi pentru cele de bere / alte sticle (nu cele de vin)
  - cativa euro pe naveta de plastic, daca iei o naveta de la magazinul de bauturi / supermarket.

  Vad ca le merge bine piata - preturile sunt comparabile cu cele din RO, as zice (la berea in sticla de 0.5L ma refer).

  Ah, as comenta ca 2RON e prea mult. E aprox. 50 de centi. Pentru ce anume e nevoie de +100% taxare?
  Ca sa nu mai zic ca bag mana-n foc ca statul se plaseaza intermediar acolo si mai recupereaza tu, agent economic, garantia aia in veci -> vezi recuperarea indemnizatiei de maternitate in unele cazuri.

  Mai face PSD un ban gramada? Mai face.
  Ideea e buna, insa de la idee la implementare, multe capuse apar.
  • +3 (3 voturi)    
   @MinDepous + restul (Marţi, 20 martie 2018, 13:13)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui MinDepous

   Hai sa nu mai comparam cu Germania... la nimic (preturi utilitati / salarii / autostrazi , etc). Ramine intrebarea, ce fac daca buticaru' din colt nu vrea sa-mi returneze banii pe ambalaj asa cum prevedea idiotenia de lege?? "o recupereze cand duc borcanele/sticlele goale inapoi de unde au cumparat produsele."
   • +1 (1 vot)    
    Nu ti-i returneaza buticarul (Marţi, 20 martie 2018, 13:39)

    MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

    Fie ai un aparat in care bagi recipientele reciclabile, fie le numara un nene/tanti si le bate in casa de marcat. In final, achiti doar o suma.

    Ah, sigur, poate m-a tras in piept vreunul in ultimii ani, ca niciodata nu am numarat de-acasa cati bani ar trebui sa recuperez. Ajungi sa fii naiv asa, cand mai respecta regulile cei din jurul tau.

    Si, nu, relax: nu toti nemtii respecta toate regulile. De expati, nu mai zic. E tot un fel de Romanie si aici, mai mica, dar caracterul uman e, in principiu, la fel, indiferent de natie.
 • +8 (12 voturi)    
  Gresit, tovarasi! (Luni, 19 martie 2018, 19:41)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Pilonul (de) 2 (lei) de Reciclare nu se va nationaliza... oh wait... am mai avut discutia asta acum cateva luni in ceva "la care se promite ca nu se va umbla", insa tot a suferit modificari. Deci ma astept ca si aici sa fie ceva. Mai va aduceti aminte de P2 de pensii?

  De obicei ceea ce spune PSD este pe dos fata de ceea ce vor face, asa ca... nu va fi nimeni surprins. De multe ori zic ceva si apoi dau inapoi si dau vina pe "deficiente de comunicare" sau "manipulari/interpretari ale presei".

  Astia se baga peste tot pe unde-s bani, de unde e de luat de la cetateni si de unde se poate fura. Nimic nou.

  Sunt sigur ca este ceva pe hartie bun, dar pus in practica va fi tot cum vor ei. Ca si cu pungile de plastic interzise, insa s-au ascuns in urma directivei care nu spunea ce zic ei. pffft!
 • +7 (13 voturi)    
  ce vrajeala ieftina (Luni, 19 martie 2018, 19:43)

  pardalian [utilizator]

  de parca pe ministresa psd a mediului... o doare undeva de mediu E doar o smecherie transparenta pt a mai scoate niste bani de la populatie. Vezi taxa de mediu care a imbogatit dealerii auto sau legislatia forestiera care a imbogatit hotii de lemne, etc. Acum au nevoie de bani pt asistatii sociali si pensiile speciale... sictir psd!
  • +3 (3 voturi)    
   fondurile catre baroni locali (Marţi, 20 martie 2018, 22:15)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

   asta e interesul principal
 • +13 (13 voturi)    
  Scump, domne, scump! Dincolo era mai ieftin… (Luni, 19 martie 2018, 19:48)

  IoPaNet [utilizator]

  In Germania garantia pentru un PET este de 25 de eurocenti, adica un pic peste un leu. O sa devina rentabil sa vii cu un sac de PET-uri din Germania si sa le vinzi la supermarket in Romania... :-))

  Dincolo de pret, ideea este ok, trebuie sa ne civilizam, dar ma tem ca implementarea va fi pur romaneasca.
  • +5 (9 voturi)    
   In Canada e pe volum, 10 si 25 centi (Luni, 19 martie 2018, 20:08)

   Savitar [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   Adica pturile mici sau cutiile de cola si de bere is mult sub un leu.
   • -2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 martie 2018, 21:48)

    [anonim] i-a raspuns lui Savitar

    • +3 (3 voturi)    
     Evident ca nu (Luni, 19 martie 2018, 23:10)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

     Doar e Canada, nu o alta lume. Si aici exista tot oameni. Insa vezi foarte rar pet-uri, sticle pe strada, gunoiul se strange si se colecteaza civilizat, nu ti se intoarce nasul cand mergi pe strada sau prin spatele blocurilor. Ca daca e pe asta, poti sa le faci si 100 de lei, tot se vor gasi cate unii care sa le arunce unde se nimereste. P.S. Din cate stiu nu se cer bani pe pet-uri, doar pe sticle si can-uri de aluminiu, si numai pentru bauturi alcoolice (de ex. nu pentru cola, apa)
     • +2 (2 voturi)    
      Gresit (Marţi, 20 martie 2018, 9:53)

      Cuca [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      In Quebec platesti pentru toate - PET-uri, cutii de aluminiu (bere, cola), sticle de sticla, etc. Si nu e deloc greu sa le strangi si sa le duci din cand in cand la orice supermarket atunci cand iti faci oricum cumparaturile. Toate magazinele care vand astfel de produse sunt obligate prin lege sa accepte ambalajele si sa-ti dea banii pe ele (altfel li se ridica licenta de comert). Asa ca le poti duce absolut oriunde, si la magazinasul din colt, daca vrei (acolo le zice "Depanneur") - nu e nici o problema. Asa ca o data pe luna strang cutiile, sticlele, etc, le pun in masina, si ma duc la supermarket unde mi se da un bon (in general iese pe la 30$) pe care-l cheltuiesc imediat pe produse. Simplu.

      Hartia, metalele, etc se strang in tomberoanele care se afla in fiecare garaj de la subsolul oricarui bloc.
     • +1 (1 vot)    
      nici la noi nu sunt pet-uri pe strada (Miercuri, 28 martie 2018, 11:53)

      misa2002_2006 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      pt ca le aduna cei care abia isi taraie zilele si le vand firmelor la kg, sau centre de recuperare, la bucata!
      numai ca astia ne mint in fata!
      ei vor bani multi la buget si nu mai au de unde, decat tot din buzunarul contribuabilului!
      o marire de pret al valorii unui produs cu 2 lei, clar aduce mai mult la buget!
      nu ii intereseaza curatenia!
      niciodata nu i-a interesat confortul si traiul cetateanului!
      si Nu putem sa ne comparam cu nici o alta tara, pt ca avem salariile care le avem si taxele care le avem!
      paralele sunt inegale!
    • +2 (2 voturi)    
     Mai vezi dar rar (Marţi, 20 martie 2018, 23:27)

     Savitar [utilizator] i-a raspuns lui

     Si doar prin cartiere rau famate, pe unde nu calca nici aia homeless. Dar in zonele rezidentiale normale nu. In parcuri provinciale si nationale e pristine. 5000$ amenda si se aplica, pt aruncat gunoaie aiurea. Da un search pe imagini si convinge-te singur. Fiecare casa are 3 garbage bins, marisoare. Negru pt gunoi, albastru pt recycling si verde pt material organic. Fiecare cartier are cel putin o parcare cu containere mari pt recycling, pt cei care stau in chirie la apartamente in mod special sau daca ai tu pe acasa prea multe cartoane care nu incap in containerul, mic, de acasa.
  • +7 (9 voturi)    
   Altfel nu merge (Luni, 19 martie 2018, 21:02)

   Alex S [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   In Germania oamenii nu sunt niste iobagi care se cred prea importanti sa se coboare la nivelul de a returna PET-uri. La noi te-ar arata lumea cu degetul "uite-l si pe saracul ala returneaza PET-uri pentru maruntis".Aici merge doar cu forta!
   • +1 (1 vot)    
    Ai perfecta dreptate (Marţi, 20 martie 2018, 10:18)

    Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

    Asa este. Noi suntem si saraci, si fuduli.
 • +3 (5 voturi)    
  Beton (Luni, 19 martie 2018, 20:19)

  ac [utilizator]

  Dupa ce fac pneumonie ca tre sa fumez afara, acu tre sa dau si bani la partid, ca si aia cu gunoiul separat care ajunge in aceeasi groapa. O sa beau apa cu cana si nici bani nu va dau, golanilor.
 • +2 (2 voturi)    
  nu prea inteleg... (Luni, 19 martie 2018, 20:27)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  daca in Europa de vest garantia e 25 Centi / pet plastic si 10 centi/sticla bere, de ce naiba ar trebui sa fie 2 lei (~40centi) in Romania? P/S: daca introduc regula garantiei, sa vezi atunci cum se arunca toti in Dunare sa colecteze peturi. Mi-aduc aminte ca niste bulgari au mers odata spre Olanda cu o duba plina de sticle de plastic si le-au inghesuit la un supermarchet. Macar nu au mers in gol :)
 • +3 (3 voturi)    
  Deseuri (Luni, 19 martie 2018, 21:05)

  nicolae2018 [utilizator]

  Viata tuturor va fi afectata. Garantia de 2 lei nu va creste pretul dar celelate conditii prin care cei care pun pe piata ambalaje vor trebui sa le indeplineasca pentru a realiza obligatiile de reciclare vor genera costuri in plus si implicit o crestere a preturilor.
  Acum spun doar partea buna dar ce nu spun este mult mai rau.
  Firmele de salubritate puteau si chiar erau obligate si pana acum sa colecteze selectiv deseurile de orice fel de la populatie. Dar nu o faceau. De ce? Pentru ca aveau monopol. Acum se creeaza un mega monopol adica ambalaj primar de la populatie va fi preluat gratuit numai de firmele de salubritate. Iar obligatiile de reciclare pentru ambalajele primare vor fi indeplinite numai prin OTR care vor lua numai de la firmele de salubritate aceste deseuri. Daca Guvernul Ciolos a liberalizat piata recilcarii deseurilor de ambalaj prin OUG 68/2016 ei vor ingropa definitiv aceasta piata. Ce spun specialistii ministerului ca mai exista si alte deseuri e adevarat dar pentru acelea nu exista interes deoarece nu aduc profit atat de mare....
  Prin profitul adus de realizarea obiectivelor pentru ambalajele primare se faceau investitii in utilaje si astfel celelalte deseuri puteau fi mai usor sortate si reciclate... Dar daca asa vor guvernantii asa facem... Vorba lor... I-a votat poporul.... De 2 ani exista obligatia ca deseurile de materiale de constrructii sa nu se mai depoziteze in gropile de gunoi... Credeti ca duce cineva in alta parte....? Poate unul sau doi... restul in 15 orase de care am cunostinta le duc direct la groapa.... Ca sa nu mai vorbim de deseurile biodegradabile ....
  • +1 (1 vot)    
   Deseurile din contructii! (Marţi, 20 martie 2018, 10:18)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui nicolae2018

   Deseurile din constructii sunt aruncate direct pe camp, in zona Bucuresti. Mergi pe centura si vezi cum arata "campurile" din imprejurimi. E de speriat. Si asa se cam intampla in multe locuri din tara.
 • +6 (8 voturi)    
  bulshit pesedist (Luni, 19 martie 2018, 21:19)

  AliKimiku [utilizator]

  Va dati seama ca toate primariile din tara sunt intr-o foame de bani fantastica de cand cu marirea salariilor si ce si-au zis geniile din guvern: Hai sa le mai dam o pleasca! Ce conteaza ca distrugem vreo 100.000 de locuri de munca si un sistem care mergea cat de cat.
  Ideea cu marirea taxelor locale vine pe aceeasi filiera!
 • +4 (8 voturi)    
  si bineinteles banii astia 2 lei "garantie" (Luni, 19 martie 2018, 22:19)

  MoemBius [utilizator]

  raman in buzunarul ....statului .....nu?
  ca el (statul) ii poate pastra cel mai bine
  :-(

  Ma intreb de ce nu 120 de lei
  ca si asa nu au ei bani saracii
  ftigdmiuhd;ha;hsd;oahw
 • +3 (3 voturi)    
  o sa fie totusi greu.. (Luni, 19 martie 2018, 23:06)

  chillbill [utilizator]

  sa educi populatia sa nu arunce sticlele la gunoi. unde sunt eu, pe unele sticle scrie special sa le pui langa gunoi cand bei pe strada. astfel cineva care are nevoie de aia 2 lei o va lua fara sa bage mana in gunoi...
  sunt curios.
 • 0 (4 voturi)    
  Pai asa este si in Danemarca (Marţi, 20 martie 2018, 0:47)

  MAROM [utilizator]

  Aici sunt 3 tipuri de panturi : A, B, C. Pentru C platesti 3 coroane, B 1,5 coroane si pentru A 1 coroana. O coroana este cam 0.6 RON. La inceput mi s-a parut ciudat pentru ca apa minerala era 5 coroane si la casa plateam 8 coroane. In sfarsit, nu se poate aduce din alta tara pentruca fiecare sticla are un cod de bare specific Danemarcei. Inca ceva, noi cumparam mai multe sticle pe saptamana, iar sambata sau duminica le ducem la magazin si le dam inapoi. Nu-i nicio problema. Toate magazinele (nu ma refer la buticuri, saormerii, pizzerii) au automate de reciclare. Primesti un bon si poti sa iei banii. Nu vad care este problema si chiar mi se pare o idee buna.
 • +1 (3 voturi)    
  Excelenta Initiativa (Marţi, 20 martie 2018, 1:31)

  mmagic [utilizator]

  Mi se pare ca oamenii vor fii astfel motivati sa returneze ambalajele dar vrem si sisteme de colecare ambalajelor foarte eficiente unde sa nu se stea la coada, altfel ar fii chiar trist sa nu imi mai vad banii inapoi sau sa nu vina nimeni sa returneze produsele( si parca vad ca asa va fi).
 • +2 (2 voturi)    
  afaceri cu reeciclabile (Marţi, 20 martie 2018, 8:09)

  4clase [utilizator]

  La Buzau, singura firma acreditata de primarie (fara concurenta) este RER ECOLOGIC. La case daca nu se colecteaza separat, nu ti se ridica gunoiul. (face viermi vara). La blocuri se arunca la gramada si se ia absolut tot gunoiul. Dupa ce ca plasticele, pet-urile (sacul galben) este valorificat de catre RER, peroiodic primim o scrisoare prin care suntem informati ca se scumpeste gunoiul deoarece nu se colecteraza selectiv. (???). Deci la case se colecteaza selectiv, se valorifica, nu se dau bani ca recompensa si se si scumpeste gunoiul. In prezent se plateste 11 ron/persoana. Acelasi lucru se intampla si cu gunoiul menajer si biomasa (frunze, crengi, etc). Nu exista statie de sortare a gunoiului ca la Bucuresti. Populatia il sorteaza si tot ea este taxata. Urat lucru...
 • +2 (2 voturi)    
  2 lei e mult exagerat (Marţi, 20 martie 2018, 8:49)

  maxi lopez [utilizator]

  taxa de 2 lei e aberanta, oamenii care au venit cu ideea sunt dusi cu capul.

  unele state americane au impus si ele un depozit pentru doze de aluminiu - acesta variaza intre 5 centi si 10 centi si are un impact mic asupra pretului unei cutii de bere sau de cola.

  convertit in lei inseamna 15-30 de bani.

  ar trebui daca vor sa faca ceva sa oblige supermarketurile si magazinele care vand astfel de produse sa primeasca inapoi ambalajele si sa returneze depozitul. Asta se intampla in Michigan de ex.
 • +2 (2 voturi)    
  FMMPSD (Marţi, 20 martie 2018, 9:11)

  ouyang [utilizator]

  Pana se mai poate imi manifest "incantarea" fata de aceasta masura.
 • +3 (3 voturi)    
  Corect, dar (Marţi, 20 martie 2018, 9:23)

  adrian88000 [utilizator]

  incomplet ! Sa se poata returna si la centrele de primire organizare de primarii . Acolo homlessi vor putea duce
  peturile aruncate aiurea. Doua efecte benefice : se curata natura si se ofera acestor defavorizati o sursa de venit. Pot actiona si tiganii ca reciclatori de gunoaie.
  Se vor invata cu munca si poate se va reduce cersitul si furtul.
 • 0 (6 voturi)    
  cetatenii sunt incantati (Marţi, 20 martie 2018, 9:49)

  misa2002_2006 [utilizator]

  care cetateni sunt incantati de idiotenia cu care ambalati frumos o minciuna sfruntata?
  nu stiati cum sa mai adunati niste bani la buget si ati gasit..
  2 lei garantie pe ambalaj reciclabil?
  sa muriti voi!
  cum ati ajuns la suma asta?
  timbru verde
  taxa eco
  ce mama dracu faceti voi pe banii contribuabililor?
  nemernicilor! jegurilor!
  sa muriti infipti!
  huoo
  inaptilor ! incapabililor!
  nu stiti decats astoarceti bani din bugetul cetateanului!
  si pardon..mai stiti doar sa furati!
 • +2 (2 voturi)    
  Buna ideea in sine, dar (Marţi, 20 martie 2018, 10:49)

  Sy [utilizator]

  cu siguranta normele de implementare o sa fie aiurea, ca de obicei. Facuta pe genunchi, o sa fie o lovitura pentru micile magazine sau chioscuri alimentare. Daca ii vin doi - trei clienti cu cate un sac de peturi, inchide firma ca-l ingroapa in ambalaje.
 • 0 (0 voturi)    
  iar statul? (Marţi, 20 martie 2018, 15:10)

  nelamurit [utilizator]

  nu le iese marxismul din cap? se reinfiinteaza intreprinderile de colectare si vaorificare a ambalajelor? In centrul oraselor {pe care spatii si ce costuri] sau duci ambalajele la 15km?
  infiintam depozite de ambalaje MURDARE si FOLOSIET la supermarket?
  au redevenit sticlele REUTILIZABILE?

  ca exemplu: in Canada costul este de CINCI CENTI CANADIENI cam 15 bani.
 • 0 (0 voturi)    
  34 de categorii de sortrare... (Marţi, 20 martie 2018, 15:22)

  mihaic_01 [utilizator]

  ce este aia roată ?
  https://www.youtube.com/watch?v=eym10GGidQU


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by