Germania si-a surprins vecinii printr-o propunere radicala care are menirea de a reduce traficul si, implicit, poluarea. Transportul public va deveni gratuit, un efort prin care Germania vrea sa atinga obiectivele propuse de UE si sa evite amenzile uriase, potrivitThe Guardian.

Transport in comunFoto: Max Pixel

Miscarea vine la doar doi ani dupa scandalul companiei Volkswagen, acuzata ca a falsificat testele normelor de poluare.

"Avem in vedere gratuitatea transportului in comun pentru a reduce numarul masinilor private", i-au scris trei ministri, printre care se numara si Barbara Hendricks, comisarului european Karmenu Vella, adaugand ca "combaterea eficienta a poluarii, fara intarzieri nenecesare, este prioritatea Germaniei".

Propunerea va fi testata cel tarziu pana la finalul anului 2018, in cinci orase din partea vestica a tarii, incluzand Bonn si orasele industriale Essen si Mannheim.

Pe langa aceasta initiativa, exista si alte angajamente, menite sa reduca semnificativ poluarea. Astfel, Germania va restrictiona si mai mult emisiile generate de taxiuri si autobuze si va creste sprijinul fata de schemele de car-sharing.

Nivelul crescut al poluarii afecteaza peste 130 de orase din Europa, potrivit Comisiei Europene, cauzand mai mult de 400.000 de decese. UE va lua masuri legale in privinta statelor membre care nu vor respecta limitele impuse.

Ideea taxei de acces in centrul Bucurestiului este readusa in discutie prin planul integrat de calitate a aerului, pus in dezbatere publica, luni, de catre Primaria Capitalei. Subiectul este vehiculat, fara niciun fel de rezultat, de peste un deceniu.

  • Participa la sondajul HotNews.ro: E oportuna o taxa pentru intrarea cu masina in centrul Bucurestiului?