Procurorii americani au depus în instanță rechizitoriul împotriva lui Alec Baldwin în procesul legat de moartea regizoarei de imagine Halyna Hutchins, formulând o serie de acuzații grave la adresa actorului, inclusiv că a „mințit cu nerușinare” în privința evenimentelor care au dus la tragedie, relatează Variety.

Alec BaldwinFoto: Evan Agostini / Associated Press / Profimedia Images

Procesul lui Baldwin, în vârstă de 66 de ani, urmează să înceapă în luna iulie la o instanță din Santa Fe, capitala statului american New Mexico în care au avut loc filmările pentru lungmetrajul western Rust, marcate de uciderea accidentală a Halynei Hutchins în data de 21 octombrie 2021.

Procuroarea Kari Morrissey prezintă în rechizitoriul preliminar de 32 de pagini depus luni în instanță acuzațiile împotriva lui Baldwin, care era și producător al filmului, în detalii fără precedent, argumentând că actorul obișnuia să urle și să îi înjure atât pe membrii echipei de filmare, cât și pe sine, și că acțiunile acestuia au contribuit la lacunele privind măsurile de siguranță care trebuiau să fie implementate pe platou.

„Să privești conduita domnului Baldwin pe platoul de filmare al Rust înseamnă să privești un bărbat care nu a avut absolut niciun control asupra propriilor emoții și absolut nicio grijă față de modul în care conduita sa îi afectează pe cei din jurul său. Martorii au mărturisit că exact această conduită a contribuit la compromisurile privind siguranța de pe platou”, au scris procurorii în dosar.

Procurorii americani dau de pământ cu una dintre afirmațiile cheie făcute de Alec Baldwin

Procurorii notează de asemenea că după accidentul mortal Baldwin a început să construiască un fir narativ fals privind evenimentele pentru a arunca responsabilitatea pentru moartea lui Hutchins asupra altora. Despre afirmația lui Baldwin că nici măcar nu a apăsat trăgaciul armei înainte ca aceasta să se descarce accidental procurorii scriu că este „absurdă din start”.

Procuroarea Morrisey subliniază că Baldwin nu a afirmat acest lucru în primul interogatoriu la poliție și că a venit cu această versiune a evenimentelor abia o lună mai târziu, într-un interviu acordat prezentatorului George Stephanopoulos de la televiziunea ABC News.

În acest interviu difuzat de ABC News la sfârșitul lui noiembrie 2021 Baldwin a afirmat de asemenea că a îndreptat arma înspre Hutchins doar după ce i s-a spus că poate face acest lucru. Procurorii afirmă însă că Baldwin nu a spus nici acest lucru în declarațiile date poliției imediat după accident.

„De fiecare dată când domnul Baldwin a vorbit, din gura sa a ieșit o versiune diferită a evenimentelor, iar afirmațiile sale ulterioare le-au contrazis pe cele anterioare”, mai spun procurorii.

Luna trecută echipa de avocați a lui Baldwin a depus o moțiune în care cer instanței să respingă procesul, acuzând că clientul lor a fost supus unei serii de abuzuri din partea procurorilor. Morrisey acuză însă acum că echipa de apărare a actorului a folosit „nenumărate minciuni” și „manipulare” și că atât ea, cât și Jason Lewis, celălalt procuror care a instrumentat dosarul, au fost supuși unor atacuri personale.

Acuzații dure împotriva lui Baldwin și în procesul armurierei filmului „Rust”

Primele detalii despre comportamentul inadecvat al lui Baldwin în timpul filmărilor acestui lungmetraj au apărut mai devreme în cursul acestui an în procesul Hannei Gutierrez Reed, armuriera echipei de filmare, care a fost judecată separat pentru omor prin imprudență. La sfârșitul lunii februarie procurorii au prezentat în acest proces o serie de înregistrări video făcute în timpul filmărilor și care erau necunoscute până atunci.

Una dintre înregistrări arată că regizorul filmului, cineastul american Joel Souza, a strigat „acțiune” iar Baldwin a ieșit dintr-o magazie din lemn și s-a îndreptat spre cameră, trăgând cu un pistol vechi. Imediat după ce a auzit „Stop!”, actorul a vrut să mai filmeze o dublă.

„Încă una! Încă una! Încă una! Imediat! Haide să reîncărcăm!”, a strigat Baldwin. Revista Variety, care a avut un corespondent la procesul lui Gutierrez Reed, scrie că înregistrările arată că armurieul în vârstă 24 de ani la momentul respectiv s-a grăbit să pună mai multe cartușe oarbe în armă în timp ce Baldwin era vizibil nerăbdător.

„Haide să începem! Haide!”, a mai îndemnat Alec Baldwin. „Ar trebui să avem două pistoale în timp ce reîncărcăm”, a mai spus actorul.

Lacune majore privind normele de siguranță în timpul filmărilor din New Mexico

Bryan Carpenter, un armurier veteran pe care procurorii l-au chemat în instanță ca martor expert al acuzării, a arătat numeroase greșeli și ignorări ale normelor de siguranță în timpul imaginilor video prezentate, incriminatorii și pentru Gutierrez Reed și Baldwin.

De exemplu, într-o altă secvență Baldwin a putut fi văzut stând întins pe jos pe spate în timp ce ținea un pistol. El a gesticulat cu arma, explicând echipei de filmare cum urmează să se ridice și să tragă cu ea. „Nu vreau să trag înspre voi, voi trage aproape de voi”, le-a spus el.

Într-o altă secvență Gutierrez Reed poate fi auzită avertizând echipa de filmare: „Toată lumea aflată în calea armei, vă rog să vă trageți”.

Carpenter a concluzionat pe baza înregistrărilor prezentate de procurori că armurierul părea să se teamă să îl corecteze pe Baldwin, ceea ce a dus la unele din problemele legate de siguranța de pe platoul de filmare.

Juriul a găsit-o vinovată pe Reed de omor prin imprudență la finalul procesului care s-a încheiat pe 6 martie însă instanța nu a pronunțat deocamdată sentința în cazul ei, armuriera riscând până la 18 luni de închisoare.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Baldwin riscă o pedeapsă asemănătoare, însă în cazul său procurorii afirmă că el este în culpă atât pentru uciderea accidentală a lui Hutchins, cât și pentru neregulile de pe platoul de filmare în virtutea rolului său de producător al filmului.