Actorul american George Clooney, recompensat cu Oscar, alături de alte vedete de la Hollywood au oferit 150 de milioane de dolari sindicatului actorilor SAG-AFTRA ca parte a unei propuneri de încheiere a grevei care se apropie de cea de-a 100-a zi, informează Reuters și Agerpres.

George ClooneyFoto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Oferta acestora, confirmată joi de purtătorul de cuvânt al lui Clooney, va oferi sindicatului o sumă suplimentară de 150 de milioane de dolari pe parcursul a trei ani şi va putea finanţa beneficii de sănătate suplimentare. Clooney a mai spus că vedetele vor colecta doar drepturi reziduale după ce actorii cu venituri mai mici îşi vor primi drepturile.

„Mulţi dintre actorii cu venituri mari vor să facă parte din soluţie”, a declarat Clooney pentru site-ul de specialitate Deadline, primul care a relatat informaţia.

„Credem că e corect ca noi să plătim mai mult la sindicat”, a subliniat el. Un purtător de cuvânt SAG-AFTRA nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii din partea Reuters.

Membrii SAG-AFTRA sunt în grevă din iulie, când s-au alăturat acțiunii sindicale declanșate mai devreme de scenariștii de la Hollywood.

Continuă blocajul la Hollywood

În timp ce scenariștii au bătut palma cu marile studiouri la sfârșitul lunii septembrie, discuţiile dintre sindicatul actorilor şi Alianţa producătorilor de film şi televiziune (AMPTP) au fost sistate săptămâna trecută, spulberând speranţele găsirii unei soluţii rapide.

Greva actorilor care va intra sâmbătă în cea de-a 100 zi, a perturbat producţiile de film şi televiziune, iar mii de membri ai echipelor de filmare, precum şi actori au rămas fără locuri de muncă.

Scenariştii de film şi televiziune au ratificat mai devreme în cursul acestei luni noul contract oferit, cu o durată de 3 ani, punând capăt grevei lor după 148 de zile.

Însă revendicările salariale ale SAG-AFTRA, precum şi solicitarea unor garanţii în faţa inteligenței artificiale, merg mai departe decât cele ale colegilor lor scenarişti.

Actorii se tem că IA va fi utilizată pentru a le fi clonate vocea şi imaginea, fără consimţământul lor şi fără a fi remuneraţi.