După ce a fost în spatele primei clonări cu succes a unei cămile în 2009, dr. Nisar Wani clonează acum câteva zeci în laboratorul său din Dubai, o afacere profitabilă în zona Golfului Persic unde cămilele sunt prețuite și pot aduce sume uriașe de bani din curse și concursuri de frumusețe, relatează Reuters.

Dr. Nisar WaniFoto: Karim SAHIB / AFP / Profimedia

„Colectăm aceste ovule din ovarele animalelor sacrificate. Trebuie să le aducem la maturitate în laborator timp de 24 de ore înainte ca ele să ajungă în stadiul în care le putem folosi pentru procesul de clonare”, relatează el.

Clonarea reproductivă a animalelor folosește un proces numit transfer nuclear de celule somatice. ADN-ul este înlăturat din ovulul unei cămile și înlocuit cu ADN de la celula corpului unei cămile prețuite pentru trăsături precum viteza sau frumusețea.

Ovulul se dezvoltă apoi într-un embrion fără nevoia de a fi fertilizat cu spermatozoizi.

Clonarea animalelor este însă un proces care necesită mult timp și are o rată scăzută de succes.

„Putem avea între 5 și 10 sarcini și uneori poate între 3 și 6 pui născuți la 100 de embrioni transferați”, explică dr. Wani, un veterinar cu un doctorat în reproducerea animală.

Potrivit acestuia, Centrul pentru Biotehnologia Reproducției din Dubai lucrează pentru a conserva celulele și reproduce cămile de cursă campioane, câștigătoare ale unor concursuri de frumusețe sau crescute pentru randamentul de lapte, precum și masculi valoroși.

Medicul veterinar spune că Dumnezeu a creat tot materialul din jurul nostru

Laboratorul folosește de asemenea tehnologia clonării interspecii pentru a conserva animale amenințate cu dispariția. Echipa lui dr. Wani a clonat exemplare de cămile bactriene sălbatice, cunoscute pentru faptul că au două cocoașe, folosind ovule și mame surogat cu o singură cocoașă.

„Nu facem nimic nou cu clonarea. Dumnezeu a creat tot materialul. Dumnezeu a creat celulele, noi doar ajutăm procesul”, afirmă Wani, adăugând că aceasta este doar una dintre tehnologiile privind reproducția asistată pe care le folosește.

Majoritatea eforturilor centrului de a transmite mai departe trăsături de elită ale animalelor folosesc metoda mai convențională de transfer a mai multor embrioni.

În acest proces ovarul unei cămile valoroase este stimulat să producă mai multe ovule care apoi sunt fertilizate cu spermă „premiată”, mai mulți embrioni putând fi apoi transferați în ovarele unor cămile surogat.

„Anul acesta de exemplu avem 20 de sarcini de la un mascul bun și o femelă bună”, își laudă dr. Wani munca.

În zona Golfului cămilele sunt extrem de apreciate atât ca animal de cursă, cât și pentru frumusețea lor, zeci de exemplare fiind eliminate în urmă cu doi ani de la un concurs din Arabia Saudită după ce jurații au descoperit că ele au fost supuse unor proceduri de facelifting și injectate cu botox, practici interzise crescătorilor care pot fi penalizați cu amenzi drastice în cazul în care încalcă regulile.

Tot în regatul saudit anul trecut a fost deschis și un hotel de lux pentru cămile care percepea un tarif de 100 de dolari pe noapte pentru un animal.