Un „hotel” la 100 de euro pe noapte pentru o clientelă cu totul specială: în mijlocul deșertului saudit, un centru temporar oferă înnoptări și servicii de răsfăț pentru cămile de competiție, un animal venerat în bogatul regat petrolier al Golfului, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Rumah, la puțin peste o sută de kilometri nord-est de capitala Ryad, cămila lui Omair Al-Qahtani a avut dreptul timp de două săptămâni la curățare, tuns, încălzire sau chiar lapte fierbinte, în inima unei întinderi nesfârșite de nisip roșu.

Centrul a fost deschis ca parte a Festivalului de cămile al regelui Salman bin Abdulaziz Al-Saud, de mare prestigiu, din decembrie până în ianuarie, unde sunt prezentate premii în valoare totală de până la aproximativ 60 de milioane de euro în timpul concursurilor de frumusețe.

"Este foarte confortabil. Cămila mea beneficiază de îngrijiri medicale regulate și de monitorizare", a declarat pentru AFP Omair al-Qahtani, un om de afaceri în vârstă de 51 de ani din Riad. Potrivit acestuia, acest sejur îl va costa în total între 140.000 și 190.000 de euro.

Pasionat de multă vreme de cămile, Omair Al-Qahtani își amintește de o perioadă în care participanții la festival trebuiau să monteze corturile și să aibă grijă singuri de cămilele lor.

În „hotelul” cu vreo 120 de incinte exterioare, simple sau duble, vreo cincizeci de muncitori se dau peste cap pentru a răsfăța și a hrăni toate cămilele.

Injecții cu botox pentru cămile

Potrivit lui Mohammed Al-Harbi, media manager al festivalului, hotelul a fost instalat „pentru a proteja și îngriji cămilele, dar și pentru a ușura povara proprietarilor acestora”.

Unitatea a fost și o mană cerească pentru organizatori, sejururile și tratamentele oferite aducând peste 1,4 milioane de euro într-o lună de festival.

Denumite „bărcile deșertului”, „cămilele arabe”, de fapt dromadarii cu o singură cocoașă, au fost de multă vreme folosite pentru a se deplasa în marile zone deșertice ale Peninsulei Arabice, devenind un simbol tradițional al Golfului.

Creșterea cămilelor este, de asemenea, o industrie de milioane de dolari în regiune, cu evenimente similare, de la concursuri de frumusețe la curse de cămile, desfășurate pe tot parcursul anului.

În Arabia Saudită, entuziaștii bogați pot cheltui sute de mii de dolari pentru a achiziționa și îngriji cele mai frumoase cămile.

Concursurile de frumusețe ale festivalului Regele Abdulaziz se bazează pe criterii exigente: forma și dimensiunea buzelor și gâtului sunt decisive.

Pentru a câștiga, unii participanți merg chiar mai departe decât nopți într-un „hotel” de lux. În decembrie, mai mulți candidați

fuseseră descalificați, cămilele lor fiind supuse unor injecții cu botox.

Această practică interzisă poate duce la amenzi mari de peste 23.000 de euro.