Reprezentantul Republicii Moldova, Pasha Parfeni, s-a calificat în finala concursului Eurovision Song Contest 2023 cu piesa Soarele și Luna, după prima semifinală de marți seara de la Liverpool.

Pasha Parfeni, reprezentantul Moldovei, este printre primii 10 finalisti de la Eurovision 2023Foto: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Primele 10 țări care s-au calificat în etapa finală a concursului Eurovision 2023 sunt: Croația, Republica Moldova, Elveția, Finlanda, Cehia, Israel, Portugalia, Suedia, Serbia, Norvegia.

Care este melodia cu care s-a calificat Moldova în finala Eurovision 2023

Pavel Parfeni, cunoscut sub numele de scenă Pasha Parfeni, s-a calificat cu melodia Soarele și Luna.

Cine este Pasha Parfeni, care a calificat Moldova în finala Eurovision 2023

Pavel Parfeni, cunoscut sub numele de scenă Pasha Parfeni, s-a născut la 30 mai 1986, Orhei, și a fost membru al formației SunStroke Project.

Este a doua oară când interpretul reprezintă Republica Moldova la Eurovision, după ce la 11 martie 2012, Pasha Parfeni a câștigat selecția națională pentru Eurovision 2012 cu piesa „Lăutar” și a reprezentat Republica Moldova la Baku.

Cel mai bun rezultat obţinut de Moldova la acest concurs a fost locul 3, în anul 2017, de către trupa SunStroke Project, din care Parfeni s-a retras în 2010, cu melodia „Hey, Mamma!”.

A fost cea mai mare performanță obținută de Moldova la acest concurs european.

Ce țări s-au calificat în finala Eurovision 2023 după prima semifinală

1. Croația - Let 3 - Mama ŠČ!

2. Norvegia - Alessandra - Queen Of Kings

3. Portugalia - Mimicat - Ai Coração

4. Serbia - Luke Black - Samo Mi Se Spava

5. Cehia - Vesna - My Sister's Crown

6. Finlanda - Käärijä - Cha Cha Cha

7. Israel - Noa Kirel - Unicorn

8. Moldova - Pasha Parfeni - Soarele şi Luna

9. Suedia - Loreen - Tattoo

10. Elveția - Remo Forrer - Watergun

Cele mai bune performanţe de până acum ale României la Eurovision

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc la Liverpool, în Marea Britanie, organizează concursul în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări.

Semifinalele şi finala Eurovision 2023, care se vor desfăşura la M&S Bank Arena sub sloganul „United by Music”, vor fi transmise în direct şi în exclusivitate în zilele de 9, 11 şi 13 mai, de la ora 22.00 pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

Eurovision Song Contest se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale. Semifinalele și finala Eurovision Song Contest sunt transmise de TVR.