Prima semifinală Eurovision 2023 s-a încheiat marți seară, la Liverpool, după ce 10 țări, printre care și Moldova, s-au calificat în finala concursului care va avea loc la sfârșitul săptămânii. 15 țări au intrat în competiția pentru primele zece locuri din finală. Prima semifinală a Eurovision 2023 a fost transmisă în direct la TVR 1, TVR Internaţional și TVR+.

Eurovision 2023Foto: Valerio Rosati / Alamy / Alamy / Profimedia

Care sunt primii 10 finaliști Eurovision 2023:

Reprezentanții Croației, Republicii Moldova, Elveției, Finlandei, Cehiei, Israelului, Portugaliei, Suediei, Serbiei și Norvegiei s-au calificat pentru finala Eurovision.

Publicul din România nu va putea vota la prima semifinală Eurovision 2023, liniile urmând a fi deschise pentru a doua semifinală, care are loc pe 11 mai și la care va participa și câștigătorul selecției naționale Theodor Andrei.

Prima semifinală a Eurovision 2023 poate fi urmărită aici.

Cum se votează în semifinala Eurovision 2023

În prima semifinală a Eurovision 2023 de la Liverpool, cea din data de 9 mai, vor concura piese din 15 ţări. Primele cele mai bune zece punctaje obţinute prin votul exclusiv al publicului vor califica 10 ţări în Finala Eurovision.

Votarea se va face de către telespectatorii din ţările participante şi din Germania, Franţa şi Italia, la care se va adauga şi votul online dat de Rest of the World. Acesta din urmă reprezintă o noutate a Regulamentului din acest an, prin care se oferă posibilitatea ca fanii aflați în țări neparticipante la Eurovision 2023 să poată vota prin aplicația www.esc.vote, potrivit unui comunicat al TVR.

România intră în concurs în a doua semifinală a Eurovision 2023

România intră în a doua semifinală a Eurovision 2023, pe 11 mai, când pe scena de la Liverpool va urca Theodor Andrei.

Theodor Andrei a câștigat Selecția Națională Eurovision România 2023 în 11 februarie, fiind desemnat prin votul exclusiv al publicului să reprezinte țara noastră la Eurovision Song Contest de la Liverpool, cu piesa sa "D.G.T. (Off and on)".

Cei care locuiesc în România pot vota la această semifinală prin SMS concurenți din aceeași grupă.

Românii din ţările care vor participa alături de ţara noastră în a doua Semifinală Eurovision, respectiv cei din: Danemarca, Armenia, Estonia, Belgia, Cipru, Islanda, Grecia, Polonia, Slovenia, Georgia, San Marino, Austria, Albania, Lithuania, Australia, pot să-l voteze pe 11 mai 2023 pe interpretul melodiei ”D.G.T. (Off and on)”.

De asemenea, întrucât în cadrul semifinalei Eurovision 2023 din 11 mai vor fi ascultate și piesele Spaniei, Marii Britanii şi Ucrainei, cei aflați în aceste state pot să-l susțină şi ei pe reprezentantul ţării noastre.

Indicativul lui Theodor Andrei este 3 (poziția de intrare pe scenă), acesta fiind numărul pe care românii din diaspora trebuie să îl trimită la numărul afișat pe ecran în țara din care urmăresc concursul Eurovision.

Numerele de telefon/SMS precum şi tarifele aferente vor fi afişate în fiecare ţară de către televiziunea publică ce transmite competiţia muzicală.

Ce țări concurează la prima semifinală a Eurovision 2023 - Moldova printre ele

În prima semifinală a Eurovision 2023 de la Liverpool, cea din data de 9 mai, vor concura piese din 15 ţări.

1. Croația - Let 3 - Mama ŠČ!

2. Irlanda - Wild Youth - We Are One

3. Letonia - Sudden Lights - Aijā

4. Malta - The Busker - Dance (Our Own Party)

5. Norvegia - Alessandra - Queen Of Kings

6. Portugalia - Mimicat - Ai Coração

7. Serbia - Luke Black - Samo Mi Se Spava

8. Azerbaidjan - TuralTuranX - Tell Me More

9. Cehia - Vesna - My Sister's Crown

10. Finlanda - Käärijä - Cha Cha Cha

11. Israel - Noa Kirel - Unicorn

12. Moldova - Pasha Parfeni - Soarele şi Luna

13. Olanda - Mia Nicolai & Dion Cooper - Burning Daylight

14. Suedia - Loreen - Tattoo

15. Elveția - Remo Forrer - Watergun

Cele mai bune performanţe de până acum ale României la Eurovision

Ediţia din 2023 a Eurovision Song Contest (ESC) va avea loc la Liverpool, în Marea Britanie, organizează concursul în numele Ucrainei din cauza războiului declanşat pe teritoriul acestei ţări.

Semifinalele şi finala Eurovision 2023, care se vor desfăşura la M&S Bank Arena sub sloganul „United by Music”, vor fi transmise în direct şi în exclusivitate în zilele de 9, 11 şi 13 mai, de la ora 22.00 pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR+.

Eurovision Song Contest este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie din Europa a televiziunilor publice.

Eurovision Song Contest se realizează în fiecare an, începând din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume şi este transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite.

Televiziunea Română este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la Eurovision din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Eurovision 2023 este a 67-a ediție a competiției muzicale.Semifinalele și finala Eurovision Song Contest sunt transmise de TVR.