Ministrul francez pentru afaceri sociale, Marlene Schiappa, este ţinta criticilor din partea adversarilor politici, dar şi a propriului partid, după ce a pozat pentru coperta revistei Playboy, relatează CNN și News.ro.

Marlene SchiappaFoto: Adil Benayache / Sipa Press / Profimedia Images

Liderul partidului de opoziţie de extremă stânga „La France Insoumise”, Jean-Luc Melenchon, care a ocupat locul al treilea la alegerile prezidenţiale din 2022, a scris pe Twitter: „Franţa o ia razna”, invocând coperta Playboy cu Schiappa, dar şi decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a acorda un interviu revistei pentru copii Pif Gadget.

Numărul Playboy care o are pe Merlene Schiappa pe copertă poate fi cumpărat începând cu 8 aprilie, potrivit Le Parisien.

Playboy va publica şi un interviu de 12 pagini în care Schiappa, care a introdus o legislaţie ce interzice manifestările de hărţuire pe stradă, vorbeşte despre drepturile femeilor şi drepturile LGBT.

Scandalul intervine într-un moment delicat în ţară, în condiţiile în care guvernul se confruntă cu proteste de amploare din cauza reformei contestate a pensiilor.

„A apăra dreptul femeilor de a avea controlul asupra corpului lor este o chestiune valabilă peste tot şi tot timpul. În Franţa, femeile sunt libere. Cu tot respectul pentru detractori şi ipocriţi", a reacţionat Schiappa pe Twitter în timpul weekendului.

Premierul Elisabeth Borne a sunat-o însă pe Schiappa pentru a-i spune că interviul „nu a fost deloc potrivit, cu atât mai mult în perioada actuală”, a relatat în BFMTV.

Unii membri ai guvernului i-au luat apărarea colegei lor

În schimb, ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, i-a luat apărarea lui Schiappa într-un interviu acordat duminică canalului francez de ştiri CNews, numind-o „femeie de caracter”.

„Vreau să spun că Marlene Schiappa este o femeie politician curajoasă, care are caracterul ei şi care are stilul ei, care nu este al meu, dar pe care îl respect”, a menţionat el.

Schiappa, care face parte din guvern din 2017, este în prezent ministru al afacerilor sociale şi al asociaţiilor franceze.

Cunoscută ca susţinătoare a drepturilor femeilor, ea a fost numită în 2017 ca ministru al egalităţii de gen din ţară, fiind pentru prima dată când a fost creată o astfel de funcţie.

În acest rol, ea a promovat cu succes o nouă lege privind hărţuirea sexuală, care permite amendarea pe loc a bărbaţilor care apostrofează, hărţuiesc sau urmăresc femeile pe stradă.

„Suntem în mijlocul unei crize sociale, există problema poliţiei, sunt oameni între viaţă şi moarte şi am impresia că mă aflu în spatele unei perdele de fum”, a declarat vineri la BFMTV Sandrine Rousseau, politician din partea Partidului Verde, de asemenea o militantă pentru drepturile femeilor.