Mega-iahtul miliardarului american Jeff Bezos a părăsit fără mare vâlvă șantierul naval olandez unde a fost construit, fără a fi nevoie de demontarea unui pod istoric din Rotterdam, un subiect care a declanșat controverse puternice în Olanda, relatează Business Insider.

Mega-iahtul lui Jeff BezosFoto: Captura YouTube

Uriașul iaht al lui Bezos, a cărui construire a costat 430 de milioane de euro, a fost prea mare pentru a trece pe sub podul Koningshavenbrug care datează din 1878 și care a fost reconstruit după ce a fost distrus de bombardamentele naziste în timpul invaziei țării de către Germania în 1940.

Primăria din Rotterdam a aprobat inițial cererea companiei navale care a construit vasul de a demonta temporar podul pentru ca iahtul să poată să treacă pe sub el, după îndepărtarea secţiunii centrale a podului.

„Este singura rută spre mare”, declara la începutul lunii februarie o purtătoare de cuvânt a Primăriei din Rotterdam, aceasta precizând că cheltuielile legate de demontarea podului Koningshavenbrug urmează să fie plătite de constructorului navei cunoscute sub denumirea de „Y721”.

Controverse în Olanda din cauza mega-iahtului lui Jeff Bezos

Însă doar o zi mai târziu, primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, a declarat că nu a fost luată nicio decizie în acest sens după ce informația a fost pe larg comentată în Olanda, stârnind polemici aprinse.

„Găsesc agitația chiar ciudată. Nu a fost luată vreo decizie, nici măcar nu a fost depusă o cerere”, a declarat Aboutaleb pentru ziarul olandez Algemeen Dagblad.

Constructorul naval Oceanco a retras în cele din urmă cererea de demontare a podului în urma indignării publice declanșate.

Hanco Bol, un localnic pasionat de iahting și membru al Clubului de Iahting Olandez, a văzut și înregistrat plecarea vasului de la șantierul naval din Alblasserdam pe o rută mai lungă decât cea ce urma să treacă prin centrul Rotterdamului.

El a speculat că Oceanco a mutat în liniște vasul pentru a se feri de alte comentarii publice, afirmând că „nu am văzut niciodată un transport mergând atât de rapid”.

Mega-iahtul lui Bezos a ajuns la șantierul naval Greenport trei ore mai târziu din Rotterdam.