Primarul Roterdamului a negat că autoritățile ar fi luat vreo decizie în privința demontării unui pod istoric din oraș pentru a permite trecerea iahtului uriaș al lui Jeff Bezos, comentariile sale venind la o zi după ce purtătoarea de cuvânt a primăriei a confirmat informația, relatează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anunțul de miercuri privind demontarea podului Koningshaven, unul dintre simbolurile Rotterdamului, a făcut înconjurul presei internaționale și a declanșat un val de critici pe platformele social media, numeroși olandezi acuzând autoritățile că pun banii lui Bezos mai presus de moștenirea a orașului.

Uriașul iaht al lui Bezos, a cărui construire a costat 430 de milioane de euro, este prea mare pentru a trece pe sub podul care datează din 1878 și care a fost reconstruit după ce a fost bombardat de naziști în timpul invaziei țării de către Germania în 1940.

„Găsesc agitația chiar ciudată. Nu a fost luată vreo decizie, nici măcar nu a fost depusă o cerere”, a declarat joi primarul Ahmed Aboutaleb pentru ziarul olandez Algemeen Dagblad.

El a spus că autoritățile vor lua o decizie după depunerea unei cereri oficiale și după evaluarea impactului lucrărilor, inclusiv dacă acestea pot fi făcute fără deteriorarea podului și dacă Bezos va plăti pentru ele.

Primarul contrazice purtătoarea de cuvânt a primăriei

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a primăriei declarase că podul va fi demontat temporar după ce compania navală care a construit iahtul la șantierul naval din Alblasserdam, o comună din apropierea Rotterdamului, a depus o cerere în acest sens.

Ea a afirmat de asemenea că lucrările vor fi plătite de constructorul naval.

Însă joi primarul Aboutaleb a afirmat că problema „ține de date. Vreau să le știu înainte”. El a făcut comentariile din Columbia, unde se află într-o vizită oficială, acestea fiind confirmate de purtătorul său de cuvânt pentru agenția olandeză de presă ANP.

Jeff Bezos, în vârstă de 57 de ani, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume după ce a transformat Amazon, la început un retailer online de cărți, într-un gigant al comerțului electronic mondial.

Cu o avere estimată de Bloomberg la 164 de miliarde de dolari, Bezos este în prezent a treia cea mai bogată persoană de pe planetă, după Elon Musk, CEO-ul Tesla și SpaceX, și Bernard Arnault, președintele și CEO-ul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Bezos a fost recent depășit în clasament de Arnault după săptămâna proastă înregistrată de companiile tech pe bursa americană care a afectat și prețul acțiunilor Amazon.