Miliardarul american Bill Gates a declarat că intenționează să își doneze întreaga avere organizației de filantropie pe care a fondat-o alături de fosta sa soție și că va ieși treptat din clasamentul celor mai bogați oameni din lume, relatează Business Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o serie de postări făcute pe Twitter, fondatorul Microsoft a anunțat că va transfera încă 20 de miliarde de dolari Fundației Bill și Melinda Gates pentru ca cheltuielile în scopuri umanitare făcute de aceasta să poată crește la 9 miliarde de dolari pe an.

Gates a precizat că a luat decizia din cauza problemelor cauzate la nivel mondial de pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, precum și alți factori.

„Pe măsură ce privesc spre viitor, plănuiesc să îmi donez practic toată averea fundației”, a scris Bill Gates, adăugând că „voi coborî în jos și în cele din urmă voi dispărea de pe lista celor mai bogați oameni din lume”.

Gates i-a mulțumit de asemenea legendarului investitor Warren Buffett pentru contribuțiile sale generoase la fundație.

Averea fabuloasă a lui Bill Gates

Buffett, CEO-ul Berkshire Hathaway, a fondat în 2010 alături de soții așa-numita inițiativă „Giving Pledge” care încurajează miliardarii planetei să își doneze majoritatea averilor în timpul vieții sau să le lase moștenire prin testament unor organizații de caritate sau filantropie.

Buffett a fost și administrator al Fundației Bill și Melinda Gates până în luna iunie a anului trecut când și-a anunțat demisia în contextul în care investitorul ajuns acum la vârsta de 91 de ani și-a redus drastic angajamentele publice.

O analiză făcută de jurnaliștii de la agenția Bloomberg în luna noiembrie a anului trecut arăta că Bill Gates ar fi avut o avere fabuloasă de aproape 700 de miliarde de dolari dacă nu și-ar fi vândut și donat marea parte a acțiunilor Microsoft, cu mult peste cea a lui Elon Musk sau Jeff Bezos.

Bill Gates și-a vândut vasta majoritate a acțiunilor Microsoft cu scurt timp înainte de a-și da demisia din consiliul de administrație al companiei în 2020.

O investigație publicată de The Wall Street Journal anul trecut afirmă că acesta a demisionat din fruntea gigantului tech după ce o angajată a dezvăluit conducerii Microsoft că a avut o aventură cu acesta care a durat mai mulți ani.

A fost ultimul dintr-o serie de scandaluri care l-au vizat pe fondatorul Microsoft în ultimii ani, multe dintre ele având de-a face cu legăturile sale cu pedofilul Jeffrey Epstein.

Potrivit clasamentului miliardarilor realizat de agenția Bloomberg, Bill Gates este în prezent a patra cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 113 miliarde de dolari.