Poliția din Kârgâzstan a anunțat joi că investighează informațiile potrivit cărora un steag ucrainean a fost pus pe vârful unui munte numit în onoarea președintelui rus Vladimir Putin, relatează The Moscow Times.

Steagul ucrainean pe „Muntele Putin”Foto: Captura video

O utilizatoare a rețelei de socializare Twitter care sugerează că este autoarea faptei a distribuit joi o înregistrare video cu steagul Ucrainei alături de o plachetă care marchează „Vârful Putin” cu o înălțime de 4.446 de metri.

„Unii huligani l-au adus și plantat aici, nu am nicio idee cine au fost”, afirmă postarea de pe Twitter care se încheie cu un emoji care denotă sarcasm.

Kârgâzstanul, un stat al cărui teritoriu este acoperit în proporție de 90% de munți, este un aliat apropiat al Rusiei. În mod interesant însă, pe 21 aprilie Consiliul de Securitate al țării le-a cerut cetățenilor să nu afișeze litera „Z”, devenită un simbol al invaziei rusești în Ucraina.

De asemenea, cu două zile înainte de această decizie, Kârgâzstanul a anunțat că a refuzat propunerea Rusiei de a construi un laborator biologic pe teritoriul său.

Cu toate acestea, poliția din Bișkek, capitala kârgâză, a anunțat că a chemat la audieri doi alpiniști despre care au aflat că au urcat pe Vârful Putin marți seara.

Muntele a fost botezat după Vladimir Putin după o lovitură de stat

„În timpul interogării lor ca martori ei au explicat că au descoperit steagul după ce s-au urcat pe munte și l-au filmat cu telefonul”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției kârgâze pentru AFP.

El a precizat de asemenea că persoanele responsabile pentru faptă ar putea fi amendate pentru „huliganism”.

Persoana care a postat înregistrarea video cu steagul a scris joi pe Twitter că partenerul ei de escaladare a fost deja interogat de poliție și că ea a fost somată să se prezinte la audieri vineri.

Anterior fără nume, „Vârful Putin” a fost botezat astfel în 2011 după o apropiere a relațiilor dintre cele două țări în urma unei lovituri de stat care a avut loc cu un an mai devreme în Kârgâzstan.