Regizorul de film rus Klim Șipenko a declarat marți că este pregătit să producă un film pe Lună sau chiar Marte după ce s-a întors de la bordul Stației Spațiale Internaționale unde a petrecut 12 zile pentru a filma prima peliculă realizată în spațiu, relatează Reuters.

Regizorul rus Klim Sipenko s-a intors din spatiuFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Șipenko și actrița Yulia Peresild s-au întors duminică pe Pământ după ce au filmat peste 30 de ore de material pentru „Provocarea”, primul film realizat în spațiu.

Întrebat despre un posibil sequel pe Lună, Șipenko a declarat în timpul unei conferințe de presă că „suntem pregătiți”.

„Credem că cinematografia spațială ar trebui filmată în spațiu. Dacă este despre Lună, să mergem pe Lună, dacă este despre Marte, să mergem pe Marte. De ce nu? De ce ar trebui să fie cinematografia filmată într-un studio?”, a spus acesta.

Presa de stat rusă a oferit o amplă mediatizare a evenimentului, prezentându-l drept o reușită care a impresionat întreaga lume în contextul în care miliardarii Elon Musk și Jeff Bezos au preluat ștafeta în cursa spațială, în timp ce industria aerospațială a Rusiei a fost măcinată de nenumărate amânări, accidente și scandaluri de corupție în ultimii ani.

„Fiecare secundă a fost o descoperire majoră”, a afirmat și Peresild care joacă rolul unui medic căruia i se cere să urce până la Stația Spațială Internațională pentru a salva viața unui cosmonaut.

Șipenko a relatat că echipajul de la bordul stației s-a bucurat de filmări și că a contribuit cu propriul dialog „organic”, pe lângă că l-au ținut de picioare ocazional să nu se lovească de diferite lucruri din cauza imponderabilității.

Regizorul a mai precizat că munca la film va continua până la sfârșitul anului viitor și că secenele filmate în spațiu vor constitui probabil între 25 și 35 de minute din lungimea totală a peliculei.

Costul proiectului nu a fost dezvăluit dar Șipenko spune că „Provocarea” a atras un interes internațional uriaș.

„Cred că dacă filmul va fi lansat la nivel mondial el își va acoperi bugetul”, susține regizorul rus.

Citește și: