Cel putin 83 de cetateni din Guatemala au decedat in cadrul unui studiu medical realizat de SUA in anii 1940, la scurt timp dupa ce au fost infectati intentionat cu sifilis si gonoree, se arata intr-o ancheta a unei comisii prezidentiale de la Washington, relateaza BBC.

Cercetatorii guvernului american au infectat sute de prizonieri, pacienti cu probleme psihiatrice si prostituate din Guatemala, pentru a testa efectele penicilinei.

Nici unul dintre cei infectati nu si-au dat acordul pentru aceasta practica.

Vicepresedintele Guatemalei a declarat ca vor fi transmise scuze oficiale celor care au avut de suferit, avand in vedere ca au fost implicati si doctori locali.

Seful comisiei prezidentiale pentru studiul problemelor bioetice, Amy Gutmann, a numit studiul "o parte rusionasa a istoriei medicale". Potrivit comisiei, circa 5.500 de guatemalezi au fost implicati in cercetarea care a avut loc intre 1946 si 1948.

Dintre acestia, circa 1.300 au fost infectati intentionat cu sifilis, gonoree si alta boala cu transmitere sexuala, sancroid. Numai 700 au primit tratament ulterior.

Potrivit documentelor, cel putin 83 de persoane au murit pana in 1953. Nu s-a putut stabili insa cate dintre aceste decese au fost provocate de direct sau indirect de infectarea deliberata.

"Cei implicati in studiu nu au arata nici macar minimul de respect pentur drepturile omului si moralitate," a declarat Gutmann.

Presedintele Obama a infiintat comisia anul trecut, cand primele informatii referitoare la studiu au iesit la iveala.

La inceputul acestui an, mai multi guatemalezi care au fost infectati si rudele lo au anuntat ca dau in judecata SUA. Primul raport al comisiei va fi publicat oficial luna viitoare.