Statele Unite si-au cerut scuze vineri pentru finantarea unui studiu din anii '40 prin care sute de guatemalezi au fost infectati, in mod deliberat, cu sifilis si gonoree, fara acordul lor, transmite AFP. Studiul realizat intre 1946 si 1948 a fost "in mod clar lipsit de etica" si "condamnabil", au afirmat intr-un comunicat comun secretarul de stat Hillary Clinton si cel al sanatatii, Kathleen Sebelius.

Potrivit informatiilor, cercetatorii care au realizat studiul au angajat oameni cu probleme psihice, pe care nu i-au informat in legatura cu obiectivul studiului sau cu efectele secundare.

Participantii la studiu au fost infectati cu sifilis si gonoree, iar unii dintre ei nu au fost tratati.

La studiu au luat parte circa 1500 de persoane. Cel putin unul dintre pacienti a murit in urma experimentelor, desi nu este clar daca moartea lui a survenit in urma acestor cercetari sau din cauza unei probleme medicale.

"Desi aceste evenimente au avut loc cu peste 64 de ani in urma, suntem scandalizati ca astfel de cercetari condamnabile s-au putut intampla sub pretextul sanatatii publice. Regretam profund cele intamplate si cerem scuze persoanelor care au fost afectate de aceste practici respingatoare", au declarat Clinton si Sebelius, anuntand lansarea unei anchete.

Studiul realizat in Guatemala, finantat printr-o subventie acordata de US National Institutes of Health pentru Pan American Sanitary Bureau, urmarea sa gaseasca noi mijloace de a preveni imbolnavirea cu boli cu transmitere sexuala.

In primele experimente, sute de prostituate au fost infectate cu gonoree si sifilis, dupa care au fost incurajate sa faca sex neprotejat cu soldati si detinuti.