​Episcopul ultra-traditionalist Richard Williamson a fost amendat cu 6.500 de euro de un tribunal din Germania pentru a negat in mod public Holocaustul in 2009, relateaza Reuters.

Williamson, in varsta de 71 de ani, care face parte din Societatea Sf. Pius al X-lea, a facut recurs la decizia de a fi amendat cu 10.000 de euro, pentru ca a afirmat la televiziunea suedeza ca nu mai mult de 300.000 de evrei au murit in timpul Holocaustului si ca nu au existat camere de gazare in taberele de concentrare.

Negarea Holocaustului este infractiune in Germania.

Cazul lui Williamson a afectat serios imaginea Vaticanului la vremea respectiva, pentru ca a fost reacceptat de Suveranul Pontif dupa o excomunicare care a durat 22 de ani la numai cateva zile de la interviu.

Papa Benedict al XVI-lea a afirmat, in cartea sa din 2010 - "Lumina Lumii", ca nu l-ar fi reprimit pe Williamson daca ar fi stiut despre viziunile sale de extrema dreapta si proasta comunicare de la Vatican a fost o dezamagire.

Williamson si alti trei episcopi au fsot excomunicati in 1988, cand au fost hirotonisiti de fondatorul Societatii Sf. Pius al X-lea, in ciuda opozitiei clare a Vaticanului. Au fost reacceptati in ianuarie 2009, dupa ce SSPX a scris Papei pentru a fagadui ca il considera pe Papa drept cap al Bisericii.