Episcopul catolic Richard Williamson, care a negat amploarea Holocaustului, si-a cerut scuze pentru declaratiile sale, insa liderii evrei au afirmat ca acestea nu sunt suficiente, transmite BBC.

Williamson a afirmat ca n-ar fi facut acele declaratii daca ar fi banuit ce "durere" urmau s-o provoace. El a cerut scuze "Bisericii, dar si supravietuitorilor si familiilor victimelor care au suferit sub cel de-al Treilea Reich".

Episcopul a declarat ca opiniile sale au fost formulate "in urma cu 20 de ani, pe baza dovezilor care existau atunci".

Liderii evrei au afirmat insa ca Williamson nu a precizat daca el continua sa creada ca Holocaustul a fost o minciuna. Presedintele comunitatilor evreiesti din Italia, Renzo Gattegna, a spus ca scuzele prelatului catolic sunt "indiscutabil confuze", in timp ce rabinul Marvin Hier, fondatorul Simon Wiesenthal Center din Los Angeles, a declarat ca scuzele lui Williamson "nu sunt de genul celor care vor pune capat scandalului" deoarece nu clarifica problema principala.

Papa a fost criticat

La sfarsitul lunii ianuarie, Papa Benedict al XVI-lea a revocat excomunicarea a 4 episcopi schismatici, printre care si Richard Williamson, care a declarat intr-un interviu ca nu crede in existenta camerelor de gazare si a pus sub semnul intrebarii moartea a sase milioane de evrei in lagarele de concentrare naziste.

Decizia Suveranului Pontif a provocat reactii dintre cele mai puternice in mai multe tari, inclusiv in Germania, tara natala a Papei Benedict al XVI-lea.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca precizariile Vaticanului legate de reinstalarea unui preot care a negat Holocaustul "nu sunt suficiente". "Nu trebuie permis ca acest lucru sa treaca fara sa existe consecinte", a declarat Merkel. "In opinia mea, aceasta nu este o problema doar pentru crestini, comunitatile de catolici si evrei din Germania. Papa si Vaticanul trebuie sa precizeze fara ambiguitati ca nu poate exista negarea Holocaustului", a spus cancelarul german.

Intre timp, teologul liberal catolic Hermann Haering a cerut chiar demisia Suveranului Pontif.

Williamson se afla in prezent in Marea Britanie, dupa ce la inceputil acestei saptamani a fost expulzat din Argentina in urma declaratiilor sale.