Un cutremur cu magnitudinea de 6.6 grade s-a produs luni in estul Japoniei, informeaza Institutul Geologic al SUA (USGS). Autoritatile au emis imediat alerta de tsunami, asteptandu-se un val de apa de un metru, insa alerta a fost ridicata ulterior.O persoana a fost ucisa si patru ranite in urma cutremurului. Seismul de luni a avut loc la exact o luna dupa cutremurul devastator de 9 grade care a afectat Japonia la 11 martie.

Cutremur in AsiaFoto: USGS

In prima faza, USGS a anuntat o magnitudine preliminara de 7.1 grade.

Potrivit informatiilor, cutremurul a avut loc la ora locala 17:16, in apropiere de coasta estica a insulei Honshu, la o adancime de 10 km.

Seismul s-a produs la 38 de km de localitatea Iwaki, la 83 de km de Fukushima si la 163 de km de Tokyo. Cutremurul a fost resimtit in capitala nipona, unde cladirile s-au balansat pret de cateva zeci de secunde.

Angajatii centralei nucleare de la Fukushima aflati in exterior au fost evacuati de urgenta. Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei, a precizat ca nu au fost descoperite "nereguli" la Fukushima dupa seismul de luni, insa curentul electric a fost intrerupt la trei dintre reactoarele nucleare.

La randul ei, Tohoku Electric Power Co a anuntat, citata de Reuters, ca centrala Onagawa din nord-estul tarii nu a fost afectata de cutremur. Cele trei reactoare au fost inchise dupa seismul din 11 martie.

Nici unitatea de la Higashidori, in nordul tarii, nu a inregistrat "anomalii". Singurul reactor al centralei era inchis pentru intretinere.

The Pacific Tsunami Center a anuntat ca seismul ar putea provoca un tsunami in regiune, insa valul nu va atinge Coastele de Vest ale SUA si Canadei.

Joia trecuta, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs la 40 de km de nord-estul Japoniei. Alerta de tsunami pentru coasta nord-estica, unde se asteaptau valuri de 1-2 metri a fost retrasa dupa o ora. Autoritatile ordonasera evacuarea zonelor de coasta. Aceeasi zona a fost grav afectata si de seismul din 11 martie.

Cel putin patru persoane au fost ucise si alte 100 ranite in urma cutremurului de joia trecuta.

Seismul care a avut loc la 11 martie a provocat pagube de sute de miliarde de dolari, iar 27.000 de persoane au murit sau sunt date disparute.