Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs joi la 40 de km de nord-estul Japoniei, transmit agentiile internationale de stiri. Alerta de tsunami pentru coasta nord-estica, unde se asteaptau valuri de 1-2 metri a fost retrasa dupa o ora. Autoritatile ordonasera evacuarea zonelor de coasta. Aceeasi zona a fost grav afectata si de seismul din 11 martie.

Epicentrul cutremuruluiFoto: US Geological Survey

Potrivit avertizarii de tsunami populatia din zonele afectate de cutremur trebuie sa se indrepte spre zonele mai inalte, transmite televiziunea NHK.

Seismul de 7,4 grade s-a produs la ora 23.23 (14H23 GMT) la o adancime de 40 km. Epicentrul sau s-a situat in Oceanul Pacific la 40 de km de Miyagi. Cutremurul a fost resimtit si la Tokyo, unde cladirile au fost "zgaltaite" mai multe zeci de secunde.

Televiziunea publica NHK a anuntat ca cele doua centrale de la Fukushima nu au suferit avarii.

Operatorul si proprietarul centralei,TEPCO, a ordonat muncitorilor sa paraseasca zona de coasta de teama unui nou tsunami. "Dupa cutremur si alerta de tsunami, toti muncitorii au fost evacuati si dusi la adapost. Toti muncitorii au parasit centrala in siguranta", a declarat purtatorul de cuvant la TEPCO.

"Nu avem deocamdata informatii ca la centrala ar fi ceva in neregula", a adaugat acesta.

Un cutremur cu magnitudinea 9, cel mai puternic inregistrat vreodata in Japonia, s-a produs la 11 martie in nord-estul tarii, fiind urmat de un tsunami cu valuri de zece metri inaltime.

Dezastrul a facut peste 28.000 de morti si disparuti.

Vezi mai jos imagini filmate de o televiziune japoneza: