Premierul italian Silvio Berlusconi se afla in centrul unui ciclon mediatic si juridic. De aproape patru luni, atentia opiniei publice este focalizata pe ancheta demarata de Procuratura din Milano, in care Silvio Berlusconi este cercetat pentru intretinere de relatii sexuale cu minore si abuz de functie. In centrul anchetei se afla petrecerile organizate de Berlusconi la resedinta sa de la Arcore (langa Milano), unde erau invitate zeci de tinere, printre care cel putin doua minore. Pentru acuzatiile aduse, premierul risca cel putin 12 ani de inchisoare.

Karima (Ruby) El Mahroug Foto: Agerpres

Acuzatii juridice

Procuratura de la Milano va decide, in urmatoarele zile, in ce masura dovezile prezentate de catre anchetatori sunt suficiente pentru aducerea imediata a premierului in fata Curtii. In cazul in care s-ar ajunge la un proces rapid, asa cum cer procurorii, iar verdictul ar fi "vinovat", Berlusconi nu si-ar mai putea exercita functia de prim ministru.

Scenariul da fiori guvernantilor si il determina pe principalul aliat al lui Berlusconi, Umberto Bossi, liderul partidului de extrema dreapta "Liga Nordului", sa vorbeasca despre "o saptamana decisiva pentru viitorul guvernului Berlusconi".

Scandal moral

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi

Foto: Reuters

Dincolo de procesul judiciar, Berlusconi este pus la zid de catre opozantii sai, pentru comportamentul fata de femei, considerat a fi "imoral". Duminica, in toata Italia, au fost organizate manifestatii de protest impotriva premierului si in favoarea "demnitatii femeilor". In 230 de piete italiene si in strainatate, s-au adunat 'peste un milion de protestatare", dupa cum sustin initiatoarele miscarii. Un nou val de feminism, ca reactie la noul "sexgate" italian.

Scandalul petrecerilor de la Arcore va duce la caderea guvernului? Berlusconi va cadea, asemenea "faraonului" Mubarak, cum au cerut duminica, italiencele in Piazza del Popolo, la Roma? Iata intrebarea care se citeste pe buzele tuturor.

Cum a inceput "Rubygate"

Ancheta in care este implicat premierul italian e numita de mai toate telejurnalele din Peninsula, "Rubygate"- Ruby fiind o minora de origine marocana care a frecventat petrecerile lui Berlusconi. Pe 27 mai 2010, Karima (Ruby) El Mahroug a fost arestata de politia de la Milano pentru furt si condusa la sectie pentru un interogatoriu.

In acea seara, politistii au primit un telefon de la Presedintia Consiliului de Ministri, prin care se cerea eliberarea tinerei, pe motiv ca ar fi, nici mai mult nici mai putin, nepoata presedintelui egiptean Hosni Mubarak ¬ cativa au remarcat ironia destinului, dupa ultimele evenimente petrecute in Egipt. Interventia "de sus" si minciuna cu legatura de rudenie, precum si descoperirea faptului ca, la acea vreme, Ruby era minora, au constituit primii pasi in ancheta care a devenit, la inceputul anului, un caz national.

Protagonistii scandalului

De la sfarsitul lunii octombrie 2010, au inceput sa circule in presa din Italia detaliile cazului "Rubygate": fragmente ale unor rapoarte facute de magistrati, interceptari telefonice, numele fetelor implicate. Astfel, s-a aflat ca, pe langa premier, sunt cercetati, pentru incurajarea prostitutiei, alte doua personaje cunoscute ale scenei publice italiene: Emilio Fede, director al telejurnalului TG4, pe canalul Rete4, al trustului de presa Mediaset si Lele Mora, impresar al multor vedete din Peninsula. Cei doi ar fi selectionat si condus personal multe tinere la resedinta premierului, in cursul anului 2010. Alaturi de cei doi, in ancheta mai este implicata Nicole Minetti, fosta tehniciana dentara de 25 de ani, care avut o cariera fulminanta in partidul lui Berlusconi, devenind, in scurt timp, consiliera a Regiunii Lombardia.

Nicole Minetti

Nicole Minetti

Foto: Agerpres

Nicole Minetti este cercetata pentru complicitate in exploatarea prostitutiei si, potrivit acuzatorilor, ea este cea care intermedia vizitele fetelor. Intr-o conversatie telefonica interceptata de politie, Minetti rezuma astfel situatia de la petrecerile de la Arcore: "pentru cateva, e ocazia vietii lor, am vazut de toate. Sunt cele mai felurite tipologii: este tarfa clasica, apoi e sudamericana care nu vorbeste o boaba de italiana si vine direct din favelas, apoi cele un pic mai serioase, cele de mijloc. Apoi sunt eu, care fac ceea ce fac".

Pe baza probelor adunate, procurorii de la Milano au pregatit, astfel un dosar cu dovezi considerate "covarsitoare" si au cerut, pe 10 februarie, ca Berlusconi sa poata fi dat in judecata printr-o procedura simplificata si imediata.

Berlusconi: "Ancheta de tip comunist"

La aflarea cererii de judecare imediata, Silvio Berlusconi s-a dezlantuit impotriva sistemului judiciar italian, al carui victima se considera. "Este o ancheta de tipul celor facute in Germania de Est", a declarat, pe 11 februarie, Silvio Berlusconi, intr-un interviu acordat cotidianului "Il Foglio". "Exista un plan antidemocratic, gestionat de procurori spioni, cu un grup de iacobini care ii asculta si vor sa se descotoroseasca de mine, evitand urnele. Dar eu nu cedez"- promite Berlusconi.

Premierul italian se considera, astfel, victima unui complot extraparlamentar, controlat si coordonat de o elita de magistrati si jurnalisti, care are ca scop principal "transformarea unor anchete-farsa in scandal international". In legatura cu acuzatiile care ii sunt aduse, Berlusconi raspunde: "ca simplu cetatean, m-as descurca fara probleme cu acuzatiile ridicole care mi se aduc, in plus fondate pe prejudecati ridicole si pe tehnici de tip inchizitoriu, nedemne de o tara civilizata". Premierul italian recunoaste: "cateodata, sunt si eu, ca toti barbatii, un pacatos", dar "justitia moralizatoare" e doar un pretext pentru a ajunge la sfera sa publica.

Berlusconi vs. Stat

Si, tocmai pentru ca se considera o victima a sistemului judiciar, premierul italian anunta, prin ministrul de

Protest anti-Berlusconi

Protest anti-Berlusconi

Foto: Agerpres

externe Franco Frattini, ca nu este exclus un recurs la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, pentru a denunta violarea dreptului la confidentialitate, incalcat, sustine, prin dezvaluirea convorbirilor telefonice legate de petrecerile de la resedinta sa.

Corriere della Sera, pe prima pagina, descrie supararea lui Berlusconi pe sistemul judiciar, printr-o caricatura elocventa. Premierul imbracat intr-un costum de epoca, asemanator Regelui Soare: "Dau Statul in judecata"- apoi adauga: "Si o sa o castig, pentru ca Statul sunt eu". Iar "La Repubblica" titreaza dur: "Atac la stat".

Reactii politice

"Berlusconi si-a iesit din minti", afirma Pierferdinando Casini, fost aliat al premierului, referindu-se la comparatia sistemului judiciar italian cu cel al fostei Republici Democrate Germane , "pentru o asemenea comparatie, ar trebui sa se simta jigniti toti italienii".

Nici liderii de stanga nu se lasa mai prejos si organizeaza si ei manifestatii de strada, in timp ce, din ce in ce mai multi politicieni vehiculeaza ipoteza intoarcerii la urne, cat mai curand.

Minidictionar "Rubygate"

Arcore - este localitatea din regiunea Lombardia unde se afla Villa San Martino, resedinta premierului Berlusconi.

"Bunga-Bunga" - este unul din termenii folositi ironic de catre presa, pentru a descrie petrecerile de la Arcore, termen preluat din povestirile unor fete. Karima "Ruby" a declarat ca Berlusconi ar fi preluat termenul de la presedintele libian Ghaddafi, care il folosea pentru a descrie un ritual erotic din harem. Emilio Fede sustine ca "bunga bunga" era de fapt salonul principal de la vila lui Berlusconi.

Olgettina - Este numele strazii din Milano unde se afla cateva apartamente considerate a fi in proprietatea premierului, in care sunt cazate cateva din fetele care frecventau petrecerile de la Arcore. Una dintre ele este romanca Ioana Visan. In unele ziare, fetele sunt numite "olgettine".

Ioana Visan - una din protagonistele anchetei, telefonul ei este interceptat la Arcore de 53 de ori in primele 10 luni ale anului 2010 - un record printre tinerele care l-au frecventat pe premier.

Ruby "Rubacuori" ( Ruby "fura-inimi") - este numele de scena cu care se prezenta Karima El Mahroug, tanara marocana care a frecventat petrecerile de la Arcore inca inainte de a implini 18 ani.